Θεωρείτε πως τίθεται θέμα περί προσωπικών δεδομένων των φοιτητών;

Δεν θέλω να φαίνεται ότι συμμετείχα στο μάθημα
Σύνολο ψήφων: 1 (4%)
Τα ονόματα να κοπούν
Σύνολο ψήφων: 2 (8%)
Οι βιντεοσκοπήσεις είναι οκ και δεν υπάρχει κανένα θέμα περί προσωπικών δεδομένων φοιτητών
Σύνολο ψήφων: 22 (88%)
Σύνολο ψήφων: 25

Οδηγός - Recording διαλέξεων, αποθήκευση και sharing

1
Recording διαλέξεων
Εγώ χρησιμοποιώ το OBS, το οποίο είναι διαθέσιμο για Windows, Mac και Linux. Είναι open source και μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ: https://obsproject.com/

Το κατεβάζουμε, το εγκαθιστούμε, πατάμε κάτω αριστερά το "+", ονομάζουμε την σκηνή μας πχ "scene" και στο πιο δεξιά κουτί πατάμε το "+" και βάζουμε "display capture". Όταν θέλουμε να βγάλουμε βίντεο πατάμε "Start recording". Για να σταματήσει πατάμε "Stop recording"

Με τα settings αν είστε σε Windows δεν χρειάζεται να πολυασχοληθείτε, εκτός αν ξέρετε τι κάνουν.
Σε Mac και Linux θα χρειαστεί σίγουρα να παίξετε λίγο (μπορείτε πχ να
αλλάξετε σε κάποιο codec που χρησιμοποιεί hardware acceleration. Π.χ. υπάρχουν codecs που χρησιμοποιούν hardware acceleration από πρόσφατες nvidia και amd κάρτες γραφικών).


Εννοείτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα προγράμματα.

Αποθήκευση
Προσωπικά χρησιμοποιώ το Google Photos. Αυτό γιατί το Google Backup and Sync στον υπολογιστή μου ανεβάζει γρήγορα και αυτόματα ό,τι βίντεο και να βγάλω, όσα GB και να είναι (θα το κάνει compress μετά από μόνο του, όπως κάνει και το YouTube όταν ανεβάζεις ένα βίντεο και θα το βγάλει με επιλογές 1440p, 1080p, 720p κλπ). Ο χώρος αυτός δεν κοστίζει τίποτα στον χώρο του Google Drive σας αν έχετε επιλέξει "High Quality" και όχι "Original".

Επίσης αν ανεβάσετε ένα βίντεο στο Google Drive, μπορείτε να το βάλετε στο Google Photos πηγαίνοντας στο https://photos.google.com/ και πατώντας upload πάνω δεξιά -> Google Drive και μετά το διαγράφετε από drive ωστε να μην μετράει στον χώρο σας.

Μετά πάμε στο βίντεο όταν αυτό κάνει process στο Google Photos, πατάμε το share, παίρνουμε το link και το κρατάμε για τον εαυτό μας ή...

Sharing
Τώρα το τελευταίο σημαντικό θέμα είναι το sharing. Προφανώς ο καθένας μπορεί να βγάζει διαλέξεις για τον εαυτό του είτε έχει άδεια είτε δεν έχει.
Αν λοιπόν επιθυμείτε να μοιραστείτε τις διαλέξεις σας με άλλους, προτείνω να έχετε ένα αρχείο txt για κάθε μάθημα στο οποίο θα γράφετε:

Κώδικας: Επιλογή όλων

[ημερομηνία][λινκ του βίντεο όταν πατάτε share στο google photos]
Αν έχετε σκοπό να μοιραστείτε τις διαλέξεις σας, προτείνω να έχετε άδεια. Συνήθως συμφωνούν οι καθηγητές, απλά ρωτήστε στο chat μετά από κάποιο διάλειμμα ή στην αρχή του μαθήματος.

Προσωπικά Δεδομένα

Πληροφορηθήκαμε [6ο εξ] από καθηγητή ότι η σχολή δεν θέλει να βιντεοσκοπεί τις διαλέξεις (επίσημα, πολλοί καθηγητές είναι οκ) γιατί "θεματα περί προσωπικών δεδομένων" ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΏΝ. Προσωπικά βρίσκω παράλογο να μην προσφέρονται οι διαλέξεις σε μεταγενέστερο χρόνο επειδή θα φαίνεται στο βίντεο ότι "μίλησε ο γιώργος" ή "ποιοι φοιτητές ήταν μέσα στο μάθημα" (πράγματα που φτιάχνονται και εύκολα με editing ή μην βιντεοσκοπώντας αυτές τις περιοχές της οθόνης). Περιμένω και την άποψή σας πάνω σε αυτό το θέμα, μπορούμε να ανοίξουμε μία συζήτηση εδώ...
Εννοείται ότι ο καθηγητής μπορεί να μην θέλει να το μοιραστεί λόγω δικών του προσωπικών δεδομένων.
Προσθέτω επίσης πως πολλά χρόνια τώρα υπάρχουν βιντεοσκοπημένες διαλέξεις μαθημάτων σε άλλα ελληνικά πανεπιστήμια.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος constanrine5d την Σάβ 26 Σεπ 2020, 10:19 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.