Βιβλιοθήκη εκπαιδευτικού υλικού ChemEng NTUA

1
Σας το είχαμε υποσχεθεί από το καλοκαίρι και μέσα στα Χριστούγεννα μπορέσαμε να το οργανώσουμε και να το υλοποιήσουμε! :D

Στο μενού που βρίσκεται στην κορυφή της σελίδας έχει προστεθεί ένα κουμπί "Βιβλιοθήκη". Πατώντας το θα μεταφερθείτε σε έναν καινούργιο χώρο του site, μέσα στον οποίο θα βρείτε πληροφορίες και εκπαιδευτικό υλικό για τα μαθήματα της σχολής μας. Συγκεντρώσαμε και θα συγκεντρώνουμε εκεί ό,τι σχετικό υπάρχει στο forum ή έχουμε στο αρχείο μας όπως και ό,τι βρίσκεται ήδη στο διαδίκτυο μέσα από τις ιστοσελίδες των μαθημάτων.

Ενδεικτικά, σε αυτόν τον χώρο θα βρείτε:
 • Σύντομη περιγραφή κάθε μαθήματος (προς το παρόν έχουμε ό,τι υπάρχει και στην ιστοσελίδα της σχολής)
 • Πληροφορίες για τους διδάσκοντες με:
  • Link προς την καταχώρησή τους στη σελίδα της σχολής μας ή της σχολής στην οποία ανήκουν, στην οποία υπάρχουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους αναλυτικά
  • το e-mail τους (με τον ίδιο τρόπο που αναγράφονται στην ιστοσελίδα της σχολής, ώστε να μην ανιχνεύονται από τα bots)
  • την προσωπική τους ιστοσελίδα, εάν αυτή υπάρχει. Ψάχνουμε συνεχώς και δεν περιοριζόμαστε μόνο σε ό,τι υπάρχει στην επίσημη σελίδα της σχολής (αλλιώς δεν θα είχε νόημα)
 • Πληροφορίες για την οργάνωση του μαθήματος, πώς γίνεται γενικά το μάθημα, το εργαστήριο, αν έχει εργασίες κτλ
 • Πληροφορίες για τον τρόπο εξέτασης
 • Βιβλιογραφία, επίσημη (με direct links προς τον "Εύδοξο") και προτεινόμενη από μέλη του forum
 • Εξεταστέα ύλη ή έστω ενδεικτικά περιεχόμενα κάθε μαθήματος
Θα βρείτε επίσης πολλά links και αρχεία, όπως:
 • Σημειώσεις, διαφάνειες κτλ των διαλέξεων που δίνονται από τους διδάσκοντες ή σημειώσεις φοιτητών (εφ' όσον οι ίδιοι οι φοιτητές τις καταθέσουν προς δημοσίευση)
 • Επικουρικό εκπαιδευτικό υλικό για τη θεωρία και τις ασκήσεις του μαθήματος
 • Ενδεικτικές αναφορές εργαστηρίων (εφ' όσον οι ίδιοι οι φοιτητές τις ανεβάσουν εδώ)
 • Εκφωνήσεις και ίσως κάποιες (επίσημες κυρίως) λύσεις ασκήσεων
 • Παλιά θέματα εξετάσεων
 • Συνδέσμους προς τις σχετικές με το μάθημα ιστοσελίδες
 • Λογισμικό ή ιστοσελίδες σχετικά με λογισμικό χρήσιμο για το μάθημα
 • Συνδέσμους προς τις αντίστοιχες συζητήσεις στο forum
Επίσης θα βρείτε κάτι που ίσως λίγοι του δώσετε σημασία, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη γνώμη μου: links προς τα αντίστοιχα μαθήματα άλλων σχολών, της Ελλάδας ή του εξωτερικού, ώστε να βλέπουμε και τι γίνεται "έξω από το καβούκι μας" αλλά ίσως και να επωφεληθούμε από εκπαιδευτικό υλικό που ίσως υπάρχει εκεί. Ως προς το εξωτερικό, προς το παρόν θα βρείτε πληροφορίες για μαθήματα μεγάλων πανεπιστημίων της Αμερικής και κυρίως του MIT (είχε την πιο σαφή ιστοσελίδα). Συνεχώς θα προστίθενται και links προς άλλα πανεπιστήμια.

Όπως ίσως να παρατηρήσετε, προσπαθούμε να εστιάσουμε στο καθαρά εκπαιδευτικό υλικό και να ξεφύγουμε από το τρυπάκι των παλιών θεμάτων και των λυμένων ασκήσεων (που έχουν και την περισσότερη ζήτηση.....). Σίγουρα θα είχε πολύ μεγαλύτερη αξία να είχε ξεκινήσει η προσπάθεια στην αρχή του εξαμήνου, ωστόσο δεν μας έβγαινε χρονικά (υπήρχαν και μερικά τεχνικά θέματα στη μέση).

Μέχρι στιγμής έχει προστεθεί υλικό για τα χειμερινά εξάμηνα μόνο (και βασικά μόνο 1ο, 3ο και 5ο εξάμηνο καθώς δεν έχουμε κάτι ιδιαίτερο από υλικό ούτε και προσωπική εμπειρία από μαθήματα μεγαλύτερων εξαμήνων). Σύντομα θα προστεθεί και υλικό για 2ο και 4ο εξάμηνο. Εάν θέλετε να εμπλουτίσετε τη βιβλιοθήκη μας, επικοινωνήστε με εμένα ή τη fotinit17. Αργότερα θα δημιουργηθεί μια ομάδα "βιβλιοθηκάριων", η οποία θα βοηθάει πιο ενεργά και άμεσα, ανεβάζοντας απευθείας υλικό.

Για να κατεβάσετε κάτι από εκεί, όπως και από το forum, πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος. Επειδή πλησιάζει και εξεταστική, θα γραφτούν κάποιοι απλώς για να κατεβάσουν κάτι. Ωστόσο, σας (και τους) προτρέπω να περάσετε μια βόλτα και από τις συζητήσεις που γίνονται εδώ μέσα. Μερικές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα έχουν πολύ περισσότερο αν γράψετε και τη δική σας άποψη! Πόσο μάλλον αν αυτή είναι διαφορετική από όσες έχουν μέχρι εκείνη τη στιγμή ακουστεί.

Σημειώστε και κάτι τελευταίο. Σε καμία περίπτωση δεν είναι φιλοδοξία μας να καταντήσει το forum μια βιβλιοθήκη υλικού. Θα αρκούσε κάτι πολύ πιο απλό από ένα forum. Πρώτος και σημαντικότερος στόχος του ChemEng NTUA forum ήταν από την αρχή και παραμένει η συζήτηση (και κάποια στιγμή θα ήταν ωραία και η δράση). Δεύτερος μπορούμε να πούμε οτι είναι η ενημέρωση. Σαν τρίτο βάζουμε λοιπόν τώρα τον κοινό, ανοιχτό χώρο συγκέντρωσης εκπαιδευτικού υλικού. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση όμως να θυσιάσουμε τους δυο πρώτους στόχους για να ενισχύσουμε τον τελευταίο. Γι' αυτό το λόγο και δεν θα ανεβάζουμε ό,τι υλικό βρούμε, όπου το βρούμε, χύμα κτλ. Αποκλείονται εξ' ορισμού από εκεί pdf με σφραγίδες, λογότυπα κτλ και δεν πρόκειται να αφαιρέσουμε τίποτα από αυτά όπως και δεν κάναμε ποτέ μέχρι τώρα. Σας ζητάμε να μην το κάνετε ούτε εσείς σε όσα ανεβάζετε εδώ. Αν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα σχετικά με πνευματική ιδιοκτησία κτλ, παρακαλώ απευθυνθείτε αμέσως με ΠΜ σε εμένα ή τη fotinit17 ή αναζητήστε μας στη σχολή.

Η πρωτοβουλία είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο και η συμμετοχή και το feedback σας είναι κρίσιμα για να προχωρήσει καλά. Σίγουρα πάντως θα αναπτυχθεί και θα αλλάξει σε πολλούς τομείς με τον χρόνο. Ελπίζουμε να σας αρέσει και να το αξιοποιήσετε παραγωγικά στις σπουδές σας, βοηθώντας την καθ' όλο το εξάμηνο μελέτη σας. Και μην ξεχνάτε: δεν γίνεται να βρείτε εκεί κάτι αν πρώτα δεν το προσφέρει κάποιος. :)
ΥΓ: Για πολλοστή φορά, ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στον intelx86 για τη βοήθειά του σε τεχνικά θέματα. Ελπίζουμε η "βιβλιοθήκη" μας να φτάσει τουλάχιστον στο μισό του επιπέδου αυτής του MQN.gr. :)
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος MakisH την Κυρ 13 Οκτ 2013, 6:10 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Λόγος: Άλλαξε το σύστημα, άλλαξα και το link

Re: Βιβλιοθήκη εκπαιδευτικού υλικού ChemEng NTUA

3
Εάν θέλετε να συνεισφέρετε σημειώσεις σας στη βιβλιοθήκη μπορείτε να τις στείλετε σε εμένα (κατά προτίμηση με e-mail) και εγώ θα τις σουλουπώσω και θα τις ανεβάσω. Το "σουλούπωμα" αφορά κυρίως το να μειωθεί το μέγεθος του αρχείου (προσπαθούμε οτιδήποτε ανεβαίνει να μην ξεπερνάει τα 10MB) και το "κλείδωμα" του αρχείου, ώστε να μην μπορεί κάποιος να πλασάρει τις σημειώσεις σας για δικές του (και τις βρείτε ξαφνικά από 'δω κι από εκεί με σφραγίδες και watermarks πάνω).

Σε ό,τι σημειώσεις ανεβαίνουν σε εμάς, θα μπαίνει ένα watermark με το κείμενο "Σημειώσεις του χρήστη nickname", όπου "nickname" το ψευδώνυμο που χρησιμοποιείτε εδώ. Εάν και μόνο εάν θέλει κάποιος μπορεί να μπει αντ' αυτού το κείμενο "Σημειώσεις του χρήστη nickname για το chemeng-ntua.gr". Σημειώσεις φοιτητών χωρίς το watermark με το nickname τους δεν θα ανεβαίνουν στη βιβλιοθήκη (μόνο το nickname τους απαιτείται, όχι το "για το chemeng-ntua.gr") και παρακαλούμε να μην τις ανεβάζετε ούτε εσείς εδώ κατευθείαν γιατί θα δημιουργηθεί πρόβλημα. :)

Re: Βιβλιοθήκη εκπαιδευτικού υλικού ChemEng NTUA

4
Η βιβλιοθήκη μας άρχισε να μεγαλώνει :)

Αρχίσαμε να προσθέτουμε πληροφορίες και για τα μαθήματα των εαρινών εξαμήνων. Προς το παρόν έχουμε γράψει μόνο για το 6ο εξάμηνο, αλλά μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε επεκταθεί και στα υπόλοιπα εαρινά της σχολής μας :)

Περιμένουμε τις εντυπώσεις σας και τυχόν παρατηρήσεις ;)

ΥΓ 1: Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε λάθος στις πληροφορίες κάποιου μαθήματος (όσο και να διπλοτσεκάρεις όλο και κάτι θα ξεφύγει της προσοχής :razz: ) μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μέσω ΠΜ με κάποιον απο την ομάδα διαχείρισης (fotinit17, PeriklisP, MakisH)

ΥΓ 2:
Όποιος έχει κάποιο αρχείο ή σημειώσεις για κάποιο μάθημα και θέλει να τις ανεβάσουμε στη βιβλιοθήκη μας, ας επικοινωνήσει μαζί μας. Οι σημειώσεις, όπως γράφει και ο Μάκης στο προηγούμενο ποστ του τοπικ, θα "σουλουπωθούν", θα κλειδωθούν και θα μπει watermark με το nickname του εκάστοτε χρήστη που τις πρόσφερε.
"I went numb when I learned to see..."

Re: Βιβλιοθήκη εκπαιδευτικού υλικού ChemEng NTUA

5
Έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια (ολικής) ανασυγκρότησης της βιβλιοθήκης ως προς το περιεχόμενό της μετά και τις τελευταίες αλλαγές στο καθηγητικό προσωπικό.

Χρειαζόμαστε την βοήθειά σας ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο έγκυρη! :T:

Αν έχετε παλιά θέματα, σημειώσεις, extra εκπαιδευτικό υλικό ηλεκτρονικά, πληροφορίες για τις αλλαγές στο μάθημα (π.χ μαθήματα επιλογής 1ου και 3ου εξαμήνου), εντοπίζετε λάθη ή εκφράζετε αμφιβολίες για το περιεχόμενο, κάντε ένα πόστ σε αντίστοιχο τόπικ (να τσιμπήσετε και το like :razz: ) ή στείλτε ένα μήνυμα, ώστε το υλικό να ανανεωθεί με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο :)

Η "Βιβλιοθήκη" εμπλουτίζεται από εσάς και μόνον εσάς! 8-)
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος madadayo την Τρί 16 Οκτ 2012, 9:17 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
ΚΩ.ΜΗΤ.Η.Σ και στους Χημικους Μηχανικους!

Δύο Φράσεις Προκαλούν Αληθινό Τρόμο: ''Κάναμε ό,τι μπορούσαμε..'' και ''ο Βύντρα Σεντράρει! :o ''

Re: Βιβλιοθήκη εκπαιδευτικού υλικού ChemEng NTUA

6
Μια πρώτη σχετική ανανέωση της ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ του φόρουμ ολοκληρώθηκε :clap: :clap: :clap:

Η ανανέωση αυτή αφορούσε κυρίως μαθήματα των δύο πρώτων ετών της σχολής και ιδιαίτερα του 4ου εξαμήνου :T:

Πλέον υπάρχουν καρτέλες για όλα τα υποχρεωτικά μαθημάτα όπως τα Μαθ.ΙV, τα Φαινόμενα Ι και η Φυσικοχημεία ΙΙΙ, ενω ανανεώθηκαν και τα σχετικά αρχεία των υπόλοιπων μαθημάτων.

Αν εντοπίζετε τυχόν λάθη στην βιβλιοθήκη στα δύο πρώτα έτη και όχι μόνο, παρακαλώ γράψτε εδώ ώστε να διορθωθεί εγκαίρως :)

Σημειώση: Η ιστοσελίδα του κ.Καδιανάκη είναι προσωρινά εκτός λειτουργίας διότι ανανεώνεται από τον ίδιο σύμφωνα με τα λεγόμενα του.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος MakisH την Κυρ 13 Οκτ 2013, 6:11 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Λόγος: Άλλαξε το σύστημα, άλλαξα και το link
ΚΩ.ΜΗΤ.Η.Σ και στους Χημικους Μηχανικους!

Δύο Φράσεις Προκαλούν Αληθινό Τρόμο: ''Κάναμε ό,τι μπορούσαμε..'' και ''ο Βύντρα Σεντράρει! :o ''

Re: Βιβλιοθήκη εκπαιδευτικού υλικού ChemEng NTUA

7
Ε,αφού δε γράφει κανείς,ας γράψω εγώ... :whistle:

Περί 6ου εξαμήνου ο λόγος...
ΜΧΔ1:ανεβάζω θέματα εξετάσεων 2011-2012

Μηχανική Πολυμερών:Πλέον διδάσκει η Σ.Βουγιούκα με αντίστοιχο βιβλίο το "Σημειώσεις του μαθήματος <<Μηχανική Πολυμερών>>" της ιδίας.
Επίσης,έχω ανεβάσει τις εκφωνήσεις των σειρών ασκήσεων 2011-2012 καθώς και τις λύσεις τους(σε μία γλώσσα βέβαια μεταξύ νεοελληνικών και γραμμικής Α αλλά δε βαριέσαι... :razz: ) εδώ

Τρόφιμα - Βιοτεχνολογία:Απ' ότι βλέπω οι φετινές σειρές ήταν ίδιες με τις περσινές.Αν θέλει κάποιος από τους admin ας μου στείλει pm να του στείλω τις δικές μου λύσεις των σειρών να τις ανεβάσει.
ΥΓ:Έχω σκαναρισμένες και τις σημειώσεις από το μάθημα της Βιοτεχνολογίας,αλλά δεν ξέρω κατά πόσο ο γραφικός μου χαρακτήρας τις κάνει χρηστικές... :razz:

Τέλος,μπορείτε να προσθέσετε στα μαθήματα επιλογής τα "Φαινόμενα Μεταφοράς με Η/Υ",για το οποίο ότι χρειάζεστε βρίσκεται στο site

Για ότι ξέχασα,υπάρχει και ο PeriklisP :whistle:
Αυτά...
"People don’t listen, they just wait for their turn to talk."
— Chuck Palahniuk
Συνημμένα
ΜΧΔ1-Θέματα εξετάσεων 2011-2012(επαναληπτική).pdf
(809.04 KiB) Μεταφορτώθηκε 1373 φορές
ΜΧΔ1-Θέματα εξετάσεων 2011-2012(κανονική).pdf
(699.72 KiB) Μεταφορτώθηκε 1245 φορές

Re: Βιβλιοθήκη εκπαιδευτικού υλικού ChemEng NTUA

8
Πρόσθεσα όσα έστειλες, είσαι θεούλης! :D Ο BraveSirRobin έχει κάνει τρελή δουλειά τελευταία (εύγε! :clap: ) και θα ασχοληθώ κι εγώ αργότερα να αναστηθεί για τα καλά. Ως εκ τούτου, αφού το μάθημα που λες είναι μεγαλύτερου εξαμήνου, θα το φτιάξω εγώ μαζί με τα άλλα αργότερα!

Για να ανεβάζετε αρχεία προτιμήστε τα topics των μαθημάτων αντί για εδώ. Πλέον θα μπαίνει link προς το αντίστοιχο post ώστε να φαίνεται ότι κάποιος τα προσφέρει τα αρχεία (και ποιος, πού, πώς). Εάν θέλει οποιοσδήποτε να σκανάρει σημειώσεις κτλ μπορεί να απευθύνεται σε εμένα, θα χαρώ να βοηθήσω! :bigbeer:

Re: Βιβλιοθήκη εκπαιδευτικού υλικού ChemEng NTUA

9
Γεια σας παιδιά! Καλό εξάμηνο σας εύχομαι! :T:

Με το ξεκίνημα του εαρινού εξαμήνου και γενικότερα κάθε εξαμηνου παρατηρούνται αλλαγές στο εκπαιδευτικό προσωπικό και τα λοιπά. Παρακαλώ, όποιος γνωρίζει σχετικές αλλαγές σε μαθήματα (π.χ οργανωση μαθηματος, καθηγητες κτλ) να το ποστάρει εδώ για να πραγματοποιηθούν σχετικές αλλαγές στην βιβλιοθήκη :T:

Δεν μπορούμε να είμαστε ενήμεροι για όλα τα εξάμηνα ειδικότερα μικρότερων ετών! Η Βιβλιοθήκη ειναι για όλους μας ΚΑΙ φτιαγμένη από όλους μας! Επίσης, όποιος κράτησε θεματα, σημειώσεις ή κάτι γενικότερα χρήσιμο που μπορεί να μπει στην βιβλιοθήκη και θέλει να το μοιραστεί μαζί μας, να το κάνει εδώ!

:bigbeer:
ΚΩ.ΜΗΤ.Η.Σ και στους Χημικους Μηχανικους!

Δύο Φράσεις Προκαλούν Αληθινό Τρόμο: ''Κάναμε ό,τι μπορούσαμε..'' και ''ο Βύντρα Σεντράρει! :o ''