10 χρόνια ChemEng NTUA forum!

1
Σαν σήμερα πριν από 10 χρόνια, ήρθε για πρώτη φορά στο «φως» το forum των Χημικών Μηχανικών, ένα forum που από την ίδρυσή του είχε σκοπό να είναι ανεξάρτητο, να εξασφαλίζει την πολυφωνία των μελών του μέσω της ανωνυμίας και να βασίζεται μόνο σε αυτά, είτε στο διαχειριστικό κομμάτι είτε στο οικονομικό.

Έκτοτε πέρασε από διάφορες φάσεις αλλαγών τόσο στην συντονιστική ομάδα που το «έτρεχε», όσο και στην εμφάνιση και τις λειτουργίες του, ακόμα και στα ίδια του τα μέλη, που μπήκαν στη Σχολή και αποφοίτησαν αργότερα, ενώ νέοι φοιτητές και φοιτήτριες πήραν τη θέση τους. :fun:

Το forum όλον αυτό τον καιρό (ιδιαίτερα σε μια εποχή που τα fora βρίσκονται σε ύφεση) κατάφερε να μείνει ζωντανό και όσο το δυνατόν επίκαιρο. Αποδείχθηκε τόσο χρηστικό, που έχει γίνει αόρατο, δηλαδή έγινε ένα άτυπο σημείο αναφοράς και δεν αντιλαμβανόμαστε πώς θα ήταν η εποχή πριν από αυτό.

Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι υπηρέτησε το σκοπό του, καθώς έδωσε την ευκαιρία σε όλους να μιλήσουν, να γνωρίσουν τους συμφοιτητές τους (ειδικά στην προ Facebook εποχή), να υπερασπιστούν τις θέσεις τους σε φλέγοντα φοιτητικά ζητήματα και να «καταγγείλουν» κακώς-κείμενα και καθηγητικές αυθαιρεσίες χωρίς να υπάρχει φόβος για βαθμολογικό αντίκτυπο.

Αν λοιπόν έστω και μια φορά μπήκατε στο forum για να συζητήσετε τα θέματα μιας συνέλευσης, για να δείτε αν απεργεί το 242, αν υπάρχουν σημειώσεις για τις διαφορικές εξισώσεις, για να ανακαλύψετε νέες μουσικές, να συμμετέχετε σε ένα φαιδρό παιχνίδι, να γνωρίσετε άτομα που έχουν τις ίδιες απόψεις/συνήθειες με εσάς, για να γράψετε για μια ομιλία που σας ενδιαφέρει ή να προτείνετε ένα λογισμικό που είναι χρήσιμο, κ.λπ. κ.λπ. … ελπίζουμε να χαμογελάσετε στη σκέψη και να πιείτε μια μπύρα.*

Όσο οι φοιτητές και οι φοιτήτριες το χρειάζονται, το forum θα συνεχίσει να υπάρχει. Άλλωστε τα πρώτα 10 χρόνια είναι δύσκολα. Και αυτά πέρασαν επιτυχώς :tomato:
Σας ευχαριστούμε όλους! Χρόνια μας πολλά! :bigbeer:
timeline.png
*ακόμα κι αν δεν κάνατε τίποτα από όλα αυτά, πιείτε μια μπύρα, μόλις βρήκατε αφορμή!
Και για τις αποφάσεις,/ σ' εκείνες τις στιγμές της ανυπολόγιστης δύναμης μας,/ κανείς δεν πήρε την ευθύνη ύστερα από την ήττα.
Κι όχι γιατί δεν μετρήσαμε κόστη, συνέπειες ή απώλειες,/ αλλά ήτανε τέτοιες οι επιθυμίες/ που όλα τα δικαιολογήσαμε.

Re: 10 χρόνια ChemEng NTUA forum!

2
Το ξέχασα τελείως, κοίτα να δεις που φτάσαμε τελικά τα 10 χρόνια! Χρόνια πολλά και ένα πολύ μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους μέχρι σήμερα βοηθάνε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να παραμείνει όσο ζωντανή γίνεται αυτή η κοινότητα! :drunk:

(μπύρα χωρίς αλκοολ επιτρέπεται; Είμαστε και μιας ηλικίας...)

Re: 10 χρόνια ChemEng NTUA forum!

4
Συγκίνηση για τα 10 χρόνια του φόρουμ (σαν τον Τσάκωνα στο "Μάθε παιδί μου γράμματα", αναρωτιέμαι πού πήγαν αυτά τα 10 χρόνια?!?) και για το γεγονός ότι θυμήθηκα τον κωδικό μου :P
Μπορεί πλέον να θεωρούνται δεδομένα, αλλά το φόρουμ και το αναγνωστήριο ήταν από τα πιο σημαντικά εγχειρήματα που πραγματοποιήθηκαν στη σχολή (όσα χρόνια ήμουν εκεί τουλάχιστον...)

Ευχαριστώ σε όσους και όσες συνέβαλαν (με τον τρόπο τους) σε αυτό και χρόνια πολλά κι από εμένα!
"People don’t listen, they just wait for their turn to talk."
— Chuck Palahniuk

Re: 10 χρόνια ChemEng NTUA forum!

6
MakisH έγραψε:Το ξέχασα τελείως, κοίτα να δεις που φτάσαμε τελικά τα 10 χρόνια! Χρόνια πολλά και ένα πολύ μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους μέχρι σήμερα βοηθάνε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να παραμείνει όσο ζωντανή γίνεται αυτή η κοινότητα! :drunk:

(μπύρα χωρίς αλκοολ επιτρέπεται; Είμαστε και μιας ηλικίας...)
Άστα αυτά πρόθυμο νεαρό μυαλό... Τι να πούμε και εμείς!!! Ας καταθέσω κι εγώ έτσι στην επέτειο των 10 χρόνων (μαζί με το σβήσιμο των κερακίων) τις αναμνήσεις μου από την προ και μετά forum εποχή! (σεντόνι is coming)

Το forum βοηθάει να έρθουν σε επαφή φοιτητές από διαφορετικά έτη, που έχουν κοινά ενδιαφέροντα και προβληματισμούς και ίσως και να δημιουργηθούν επαφές και φιλίες που δε θα μπορούσαν να γίνουν αλλιώς, αφού καλώς ή κακώς οι περισσότεροι ερχόμαστε σε επαφή λίγο-πολύ μόνο με συμφοιτητές από το έτος μας.
Βοηθάει να ανταλλαγούν απόψεις ακόμη και τρόπος σκέψης για την αντιμετώπιση μίας άσκησης (ναι, δε θα πάω καν στο τρυπάκι των λυμμένων ασκήσεων για εμένα πρέπει να είναι πιο interactive). Δεν μπαίνω καν στον κόπο της σύγκρισης με άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης// αυτά εξυπηρετούν άλλο σκοπό.

Και για να δείξω και την ηλικία μου (γκουχ, γκουχ, εγώ όμως πίνω με αιθανόλη την μπύρα μου XD) , πολλές φορές συλλογίστηκα πόσες περισσότερες δυνατότητες, ευκαιρίες και επιλογές θα είχα - όχι μόνο από την άποψη των μαθημάτων- εάν υπήρχε το forum την εποχή που φοιτούσα στη σχολή. Πόσες δραστηριότητες δεν ξεκίνησαν μέσα από το φόρουμ, όπως πχ. η αναβάθμιση του Αναγνωστηρίου (κάπου υπάρχει το σχετικό λινκ...).

Αναπολώ, αλλά είναι όμορφες αναμνήσεις που μπορούν να γίνουν ακόμη καλύτερες! Κι αφού ζούμε για να μαθαίνουμε (και όλη η φάση τηλεκπαίδευσης και τα συναφή) μας έδειξαν ότι μπορούμε να προσαρμοστούμε, έχουμε αυτή την ευελιξία, γιατί να μη δούμε και τη νέα μορφή που παίρνει το forum σε αυτή τη δεκαετία, με εμάς τους πιο παλιούς, να έχουμε δώσει τη σκυτάλη στους ενεργούς πλέον φοιτητές (μιας και από καιρό δε δικαιούμαστε ούτε καν τιμητικά τον όρο).

Το φόρουμ δίνει επίσης τη δυνατότητα σε κάποιον εν δυνάμει φοιτητή να επικοινωνήσει με ενεργούς φοιτητές σχετικά με τη σχολή, εκτός από το απλό σάιτ (που επίσης πέρασε μεγάλο upgrade τα τελευταία χρόνια).

Και για να κλείσω το σεντόνι! Στην υγειά του chem-eng και όλων όσων συνέβαλαν και συμμετείχαν και θα συμμετάχουν σε αυτό και τα επόμενα 10 χρόνια!!!!
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: 10 χρόνια ChemEng NTUA forum!

7
Εμείς ευχαριστούμε τα παιδιά που το ξεκίνησαν και που το τρέχουν και όσους μοιράζονται τη γνώση τους, την εμπειρία τους και την άποψη τους εδω. Ως εργαζόμενος που προσπαθώ πάρω πτυχίο, σπάνια έχω χρόνο να ανέβω στη σχολή, να παρακολουθήσω, να κοινωνικοποιηθώ με παιδιά που παρακολουθούν τα μαθήματα αυτή τη στιγμή, να μπω στο κλίμα της σχολής. Το forum αποτελεί το κύριο μέσο επαφής μου με τη σχολή και με έχει βοηθήσει πολύ όλα αυτά τα χρόνια. Για άτομα σαν κι εμένα το forum είναι πολύ σημαντικό, γιατί ακόμη κι αν κάποιος έχει χάσει τελείως επαφή με τη σχολή, αν όλοι του οι φίλοι πλεον έχουν τελειώσει κλπ, ξέρουμε ότι εδώ υπάρχουν άνθρωποι που βοηθούν ο ένας τον άλλο με κάθε τρόπο και αποτελεί στήριγμα. Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς! :heart: