Re: Μαγειρική για... φοιτητές!

12
Στο εργοστάσιο που έκανα πρακτική, οι μαστόροι όλα "πηκτικά" τα λέγανε, γι' αυτό έβαλα και παραδείγματα... :P
Πράγματι "βελούδινη υφή" θέλω να πετύχω. Θέλει και παγωτομηχανή, αλλά λέω να δοκιμάσω απλώς με κάποια κόμμεα για αρχή.

Υποθέτω θα υπάρχει κάποιο εξειδικευμένο κατάστημα για τέτοια (σε λιανική προφανώς).

Περικλή, στην τελική θα φτιάξω με την πιο "παραδοσιακή" συνταγή και θα βάλω αβγό μέσα (να τη και η ζελατίνη!). Αλλά γενικώς το αβγό θέλω να το αποφεύγω. Λες να βάλω σκέτη ζελατίνη;

Re: Μαγειρική για... φοιτητές!

13
Εχουμε αναφερει δυο-τρια πραγματα για τις γαλακτωματοποιητικες ιδιοτητες του αυγου, προσφατα ειχαμε και μια εκτεταμενη συζητηση για τον ρολο του στην μαγιονεζα,οποτε μπορει μαλλον θα σε βοηθησει!

Με τα αυγα τι προβλημα εχεις;
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move.
-The Hitchhiker's Guide to the galaxy

Re: Μαγειρική για... φοιτητές!

15
Πηγαινε στον Ταουκη να σου κανει διαλεξη στο θεμα! :lol:
Η πιθανοτητα ενα αυγο να εχει σαλμονελλα ειναι πολυ μικρη, 1:10000 ή κατι τετοιο. Και αν προσεχεις να μην εχει κουτσουλιες και τετοια, ακομη πιο μικρη.

Γενικοτερα, αυτο που λεει ο Τ. , ειναι οτι αμα το κανεις σπιτι ειναι απιθανο να βρεις σαλμονελλα, αλλα αμα εισαι καμια βιομηχανια ή ζαχαροπλαστειο που επεξεργασεσαι χιλιαδες αυγα τον μηνα ειναι βεβαιοτητα οτι καποιο απο αυτα θα εχει σαλμονελλα!
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move.
-The Hitchhiker's Guide to the galaxy

Re: Μαγειρική για... φοιτητές!

16
Συνταγη που προεκυψε απο εδω.


ChemEng NTUA Crowdsourced Chocolate Chip Cookies

Υλικα:
  • (~18 μεγαλα μπισκοτα, 2 ταψια)
  • 300g Μαυρη ζαχαρη (οχι καφε)
  • 50g Λευκη ζαχαρη, κρυσταλλικη (μπορειτε να την παραλειψετε αν βαλετε κομματακια σοκολατας γαλακτος)
  • 250g Βουτυρο (χρησιμοποιησα Κερκυρας)
  • 2 αυγα ολοκληρα
  • 1 αυγο μονο κροκος
  • ~25ml Γαλα πληρες
  • ~500g Αλευρι για ολες τις χρησεις
  • 1 κουταλακι γλυκου (5ml) μαγειρικη σοδα
  • 1 κουταλακι γλυκου (5ml) αλατι
  • 3 καψουλες βανιλινη
  • 400g Κουβερτουρα ή σοκολατα γαλακτος ή μιγμα των δυο (ή σταγονες σοκολατας αμα ειστε fancy και τα παιρνετε ετοιμα)
  • Αντικολλητικο χαρτι για το ταψι

Εκτελεση:
  1. Χτυπαμε τις ζαχαρες, τα αυγα(και τον κροκο) και τις βανιλιες μεχρι να το μιγμα να ειναι ομοιομορφο και να εχει μια κρεμωδη υφη. Καπου εδω βαζουμε τον φουρνο στους 160degC, ωστε να εχει ζεσταθει μεχρι να τελειωσουμε την ζυμη, μαζι με ενα μεταλλικο μπωλακι με νερο (για να υπαρχει υγρασια).
  2. Λιωνουμε το βουτυρο μαζι με το γαλα και το προσθετουμε στο μιγμα, χτυπαμε μεχρι να γινει ομοιογενες. Εναλλακτικα, μπορουμε να κοψουμε το βουτυρο σε κομματια, να ζεστανουμε το γαλα μεχρι βρασμου και να τα χτυπησουμε ολα μαζι, το βουτυρο θα λιωσει πολυ γρηγορα (ειδικα τωρα που ειναι καλοκαιρι και κανει ζεστη).
  3. Προσθετουμε περιπου 300g αλευρι, την σοδα και το αλατι και ανακατευουμε. Εδω ειναι το κρισιμο σημειο: Συνεχιζουμε να προσθετουμε αλευρι μεχρι η ζυμη να γινει αρκετα παχυρευστη ωστε οταν βγαζουμε το χτυπητηρι να μενει ποσοτητα κολλημενη πανω και να ρεει με πολυ αργο ρυθμο. Περιπου σαν χτυπημενο στραγγιστο γιαουρτι μαζι με το νερακι που εχει μαζεψψει μετα απο μερικες μερες στο ψυγειο.
  4. Θρυμματιζουμε την σοκολατα και την προσθετουμε στο μιγμα. Ανακατευουμε ωστε ολη η ζυμη να εχει κομματακια σοκολατας.
  5. Απλωνουμε το χαρτι στο ταψι, με ενα κουταλι σουπας κοβουμε κομματακια απο την ζυμη που να καλυπτουν περιπου το μισο με τα τρια τεταρτα του κουταλιου. Αφηνουμε αρκετο χωρο γιατι απλωνουν, υπολογιστε οτι το τελικο θα εχει διαμετρο περιπου 8-10 εκατοστα.
  6. Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 160degC για περιπου 30 λεπτα (συμβατικος φουρνος), τα προσεχουμε και δοκιμαζουμε ομως, γιατι καθε φουρνος ειναι διαφορετικος.

  7. Τα αφηνουμε να κρυωσουν πριν αρχισουμε να τρωμε!

In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move.
-The Hitchhiker's Guide to the galaxy

Μαγειρεύετε?

17
Καλησπέρα σας,

Εν γένει μαγειρεύετε? Αν ναι τι? Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας απλές και νόστιμες συνταγές που κάνετε?

Εξεταστική γαρ για τους περισσότερους, δεν κάνει όλη την ώρα σουβλακια.. ε? :P :whistle: :whistle: :whistle:
Αν κάτι πάει στραβά, ίσιωσέ το.
Αν δεν μπορείς, αγνοησέ το.
Άλλωστε η ζωή συνεχίζει.
Το αν θα την ακολουθήσεις είναι δικό σου θέμα

Re: Μαγειρεύετε?

19
teopap έγραψε:Έχει, λοιπόν, πλέον, ο μπουφές του forum θέμα "Μαγειρεύετε?" Μια χαρά!
Καιρός ήταν...
Αν κάτι πάει στραβά, ίσιωσέ το.
Αν δεν μπορείς, αγνοησέ το.
Άλλωστε η ζωή συνεχίζει.
Το αν θα την ακολουθήσεις είναι δικό σου θέμα