Supernova Ορατή από τη Γη

1
Οι αστρονόμοι εντόπισαν μια σπάνια σε μέγεθος έκρηξη σουπερνόβα, σε απόσταση μόλις 21 εκατ. ετών φωτός από τη Γη. Η έκρηξη, η πιο κοντινή και πιο ορατή από τον πλανήτη μας σουπερνόβα εδώ και 25 χρόνια, κάθε λεπτό γίνεται πιο φωτεινή, τόσο, που θα είναι ορατή από τον πλανήτη μας ακόμη και με κιάλια. Για πολλούς ανθρώπους θα είναι πιθανότατα η μοναδική ευκαιρία στη ζωή τους να δουν με γυμνά μάτια μια έκρηξη σουπερνόβα, καθώς η επόμενη μπορεί να συμβεί σε 100 χρόνια.
supernova.jpg
Οι ερασιτέχνες παρατηρητές του ουρανού στο βόρειο ημισφαίριο (όπου και η Ελλάδα) μπορούν να στρέψουν τα όργανά τους, αν ο νυχτερινός ουρανός είναι καθαρός, στην κατεύθυνση της Μεγάλης Άρκτου, πάνω αριστερά από τα τελευταία δύο άστρα της, από τις 9 έως τις 12 Σεπτεμβρίου, οπότε το φαινόμενο (σε μπλε-άσπρη απόχρωση) θα γίνει πιο ορατό.

Η έκρηξη, που πρωτοεντοπίστηκε στο γαλαξία του «Τροχού», στις 24 Αυγούστου, από τον αστρονόμο του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ Πίτερ Νιούτζεντ, γίνεται συνεχώς πιο λαμπερή κάθε λεπτό που περνάει.

Είναι η πιο ορατή στον ουρανό μετά το 1954, ενώ πρόκειται για μια από τις πιο κοντινές στη Γη αστρικές εκρήξεις μετά το 1987.

Το άστρο (PTF-11kly) που εξερράγη με την μορφή σουεπερνόβα, ήδη παρακολουθείται στενά από διάφορες αστρονομικές ομάδες στον πλανήτη, ενώ έχει επιστρατευτεί και το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τις βρετανικές Guardian, Independent και Daily Mail.

Πρόκειται για μια από τις πιο έγκαιρες ανακαλύψεις έκρηξης σουπερνόβα (του λεγόμενου "τύπου 1α") στην Ιστορία, αφού έγινε αντιληπτή σχεδόν από το ξεκίνημά της και δεν αποκλείεται έτσι να μελετηθεί επιστημονικά περισσότερο από κάθε άλλη τέτοια έκρηξη μέχρι σήμερα. «Υπάρχουν δισεκατομμύρια άστρα στο γαλαξία μας, αλλά αυτή η σουπερνόβα θα τα επισκιάσει όλα μέσα στο Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Νιούτζεντ.

Σε λίγες μέρες η λάμψη της θ’ αρχίσει να αργοσβήνει και το φαινόμενο θα είναι ορατό μόνο με μεγάλο τηλεσκόπιο, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Εκρήξεις αυτού του είδους συμβαίνουν όταν ένα μεγάλης πυκνότητας άστρο «λευκός νάνος», περίπου όσο η Γη σε μέγεθος, αλλά με μεγαλύτερη μάζα από τον ήλιο μας, εκρήγνυται εκτοξεύοντας μεγάλες ποσότητες ύλης σε μεγάλες αποστάσεις. Η ύλη αυτή κάποια στιγμή θα αποτελέσει τη «μαγιά» για τη δημιουργία νέων άστρων και πλανητών.

Έχουν υπάρξει ακόμα πιο φωτεινές εκρήξεις σουπερνόβα στο γαλαξία μας, με την πιο πρόσφατη το 1572, η οποία ήταν ορατή με γυμνό μάτι επί μήνες. Είχε προηγηθεί μια ακόμα πιο θεαματική έκρηξη, το 1006 μ.Χ., που έχει καταγραφεί στα κινεζικά και αραβικά αρχεία. Ήταν τόσο φωτεινή, που οι άνθρωποι μπορούσαν να διαβάζουν τις νύχτες απλώς με το φως της.
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Supernova Ορατή από τη Γη

3
Για τους αγγλομαθεις, οδηγιες ευρεσεως εδω:


Για να λεμε και την αληθεια δεν θα ειναι και τιποτα τρομερο σε στυλ αστρο της Βηθλεεμ, αλλα θα εχει πλακα να ξερεις οτι ενα απο τα αστρα που βλεπεις, αυτη την στιγμη(ή μαλλον 21Μ χρονια πριν) εκρηγνυται
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move.
-The Hitchhiker's Guide to the galaxy

Re: Supernova Ορατή από τη Γη

4
Καλά.. ισχύουν και τα δύο. αλλά και με τη βροχή διαττόντων (εν μέσω πανσέληνου) εάν ήσουν στην επαρχία (κ δει εκτός κατοικημένης περιοχής) όλο και κάτι φαινόταν!!!!
κάπου διάβασα ότι το 1004 (ή 4 ή 6 anyway) παρατηρήθηκε τόσο ισχυρή supernova που μπορούσαν ακόμη και να κεντάνε τη νύχτα!!!!
επιπλέον, το 1054, μία supernova αποτέλεσε αφορμή για το Σχίσμα των Εκκλησιών (δυστυχώς δεν βρήκα πουθενά online την πηγή) καθώς η μία κατηγορούσε την άλλη ότι η θεϊκή οργή για τα πεπραγμένα καταγράφεται στον ουρανό!
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Supernova Ορατή από τη Γη

5
Σουπερνόβα και Πάλσαρ
Oταν άστρα με πολλαπλάσια υλικά από του Ήλιου αναγκαστούν να εκραγούν, τότε η έκρηξη που επακολουθεί είναι ένα από τα πιο βίαια φαινόμενα στο Σύμπαν. Η έκρηξη αυτή ονομάζεται σουπερνόβα και έχει ως αποτέλεσμα την κυριολεκτική διάλυση του άστρου που την προκάλεσε.
Μία τέτοια έκρηξη παρατηρήθηκε από την Κίνα(1) το 1054 μ.Χ. Ήταν η επιθανάτια έκρηξη ενός τεράστιου γέρικου άστρου, στα τελευταία στάδια της ζωής του, το οποίο μετατράπηκε σε σουπερνόβα. Το άστρο αυτό βρισκόταν σε απόσταση 6.300 ετών φωτός και στη μεγαλύτερή του ένταση έλαμπε με την ισχύ 500 εκατομμυρίων Ήλιων.
1Στο σημείο εκείνης της έκρηξης τα σύγχρονα τηλεσκόπια μας έχουν αποκαλύψει ένα φωτεινό νεφέλωμα που μοιάζει με κάβουρα και γι` αυτό ονομάστηκε Νεφέλωμα Καρκίνος.Το νεφέλωμα αυτό συνεχώς διαστέλλεται όλο και πιο πολύ με μία ταχύτητα που φτάνει τα τέσσερα εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα. Αν η διαστολή αυτή συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, τα υπολείμματα αυτά της σουπερνόβα θα φτάσουν στη Γη σε δύο περίπου εκατομμύρια χρόνια.Πριν από 30 περίπου χρόνια στο κέντρο του νεφελώματος Καρκίνος βρέθηκε ένας συμπιεσμένος μικροσκοπικός πυρήνας με διάμετρο 10 περίπου χιλιομέτρων. Το παράξενο αυτό αντικείμενο έχει συμπιέσει τα υλικά του τόσο πολύ, ώστε η ύλη του αποτελείται αποκλειστικά και μόνο από νετρόνια. Αποτέλεσμα αυτής της συμπίεσης είναι η δημιουργία μιας σφαίρας μερικών χιλιομέτρων με την πιο λεία, στερεή επιφάνεια στο σύμπαν, ενώ ένας βόλος υλικών του ζυγίζει ένα δισεκατομμύριο τόνους. Βρισκόμαστε δηλαδή αντιμέτωποι μ` ένα άστρο νετρονίων, που περιστρέφεται 33 φορές κάθε δευτερόλεπτο, εκπέμποντας στο διάστημα τεράστιες ποσότητες ενέργειας σαν ένας πραγματικός διαστημικός φάρος. Το άστρο αυτό παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1968. Αργότερα όμως ανακαλύφθηκαν κι άλλα παρόμοια αντικείμενα που, λόγω των ραδιοακτινοβολιών που εκπέμπουν, ονομάστηκαν παλλόμενες ραδιοπηγές και έγιναν γνωστές με τη διεθνή συγκεκομμένη ονομασία τους ως Πάλσαρ.
Η πιο πρόσφατη κοντινή έκρηξη σουπερνόβα παρατηρήθηκε το Φεβρουάριο του 1987 στο νότιο ουράνιο ημισφαίριο, στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου (2).Αν λίγο πριν από την έκρηξη βρισκόμαστε σ` έναν πλανήτη εκεί κοντά, θα αντικρίζαμε ένα πραγματικά υπέροχο θέαμα. Στο γειτονικό μας αυτόν γαλαξία βρίσκεται το μεγαλύτερο φωτεινό νεφέλωμα που έχουμε παρατηρήσει στον ουρανό. Λόγω του σχήματός του ονομάζεται Νεφέλωμα Ταραντούλα, γιατί με λίγη φαντασία μοιάζει αρκετά με το είδος της αράχνης, της οποίας φέρει το όνομα.
Jealousy is the fear or apprehension of superiority: envy our uneasiness under it.
-William Shenstone