Άστρο-Βρέφος Ανακαλύφθηκε κοντά στη Γη

1
Ένα νέο άστρο, το «AP Columbae», γεννήθηκε σε απόσταση μόλις 27 ετών φωτός από τη Γη, απόσταση που θεωρείται ασήμαντη για τα συμπαντικά δεδομένα. Παρότι είναι ακόμη τόσο «βρέφος» που δεν έχει ανάψει η βασική φλόγα των πυρηνικών καύσεων στο εσωτερικό του, έχει τόσο ισχυρό μαγνητικό πεδίο, που εξαπολύει φωτεινές εκλάμψεις στο Διάστημα.

Το άστρο είναι τόσο «βρέφος» που δεν έχει ανάψει ακόμα η βασική φλόγα των πυρηνικών καύσεων στο εσωτερικό του, ενώ οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να διακρίνουν τη λάμψη των ευρισκόμενων σε τροχιά γύρω του πλανητών, αν υπάρχουν, οι οποίοι ακόμα θα ψύχονται μετά τη δημιουργία τους.

Το νεογέννητο κοντινό άστρο βρίσκεται στο νότιο αστερισμό της Περιστεράς (Columba), στα νότια του λαμπρού αστερισμού του Ωρίωνα.

Παρόλο που το άστρο είναι αχνά ερυθρό, είναι αφύσικα φωτεινό για τα δεδομένα του, καθώς έχει τετραπλάσια λαμπρότητα από αυτή που θα έπρεπε να έχει. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το «AP Columbae» έχει ηλικία περίπου 40 εκατ. ετών, δηλαδή δεν έχει καν το 1% της ηλικίας του δικού μας Ήλιου. Η νεότητά του επιβεβαιώνεται από το ότι περιέχει αρκετό λίθιο, καθώς το συγκεκριμένο στοιχείο, με το πέρασμα του χρόνου, καταστρέφεται από τις πυρηνικές αντιδράσεις (ο ήλιος μας δεν έχει σχεδόν καθόλου πια). Επειδή όμως το «AP Columbae» έχει μεγάλη ποσότητα λιθίου, θεωρείται ότι είναι ακόμα βρέφος. Ακόμα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις, το άστρο διαθέτει ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο, που εξαπολύει φωτεινές εκλάμψεις στο διάστημα.

Οι αστρονόμοι σκοπεύουν να ερευνήσουν αν το άστρο συνοδεύεται από πλανήτες, οι οποίοι αναμένεται να είναι ακόμα θερμοί, καθώς ο σχηματισμός τους θα είναι πρόσφατος, με συνέπεια να εκπέμπουν υπέρυθρη ακτινοβολία και να είναι ανιχνεύσιμοι.

Στο παρελθόν οι αστρονόμοι έχουν βρει μερικά ακόμα νεαρά άστρα σε σχετικά κοντινή απόσταση από τη Γη, όπως το «Beta Pictoris» (63 έτη φωτός) και το «AU Microscopii» (32 έτη φωτός).

Περισσότερα
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One