Από τη Χιροσίμα του '45 στη Φουκουσίμα του '11

1
Με αφορμή την επέτειο από τη ρίψη της πρώτης πυρηνικής βόμβας στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου του 1945 8:15 τοπική ώρα, γεγονός που σήμανε και την αρχή της πυρηνικής εποχής, σκέφτομαι να κάνω μία ανασκόπηση των βομβών, των πυρηνικών δοκιμών, των ατυχημάτων... καθώς και των γνωστών πυρηνικών μονάδων και της συμβολής τους στη διαμόρφωση του παγκόσμιου ενεργειακού ισοζυγίου...

-The Manhattan Project 1940-45: οι προσπάθειες των αμερικάνων να χρησιμοποιήσουν έμπρακτα την ατομική θεωρία και να εκμεταλλευτούν την πυρηνική ενέργεια ως όπλο [Trinity Test]
- 6 Αυγούστου 1945: Η ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στην πόλη Hiroshima (広島) της Ιαπωνίας από το B-29 βομβαρδιστικό enola gay. Η επονομαζόμενη ως Little Boy βόμβα ισχύος 16 Κιλοτόνων ΤΝΤ δημιουργώντας ένα πεδίο καταστροφής ακτίνας 3.2 km από το υπόκεντρο, οδηγώντας σε άμεσο θάνατο 66000 ανθρώπους και αφήνοντας 67000 σοβαρά τραυματισμένους.
Spoiler: show
Εικόνα
επιπλέον, υπολογίζεται ότι χάρη στις μακροχρόνιες επιδράσεις της ακτινοβολίας τουλάχιστον 200000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Spoiler: show
Εικόνα
-9 Αυγούστου 1945: Η ρίψη της δεύτερης ατομικής βόμβας, επονομαζόμενης ως Fat man στην Ιαπωνική πόλη Nagashaki (長埼), με σχάσιμο υλικό το πλουτώνιο και ισχύ ισοδύναμη με 21 ktn TNT.
Spoiler: show
Εικόνα
Αν και η ισχύς της βόμβας ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που ερρίφθη στην πόλη της Hiroshima, εξαιτίας της γεωμορφολογίας της περιοχής του Nagashaki (λεκανοπέδιο) και της εκπυρσοκρότησης σε σημείο διαφορετικό από το προϋπολογισμένο ο απολογισμός των νεκρών και θυμάτων ήταν μικρότερος από τον αντίστοιχο της Hiroshima κατατάσσοντας το βομβαρδισμό του Nagashaki στην τρίτη θέση με 39000 άμεσα νεκρούς, 25000 τραυματίες και χιλιάδες θύματα τα χρόνια που ακολούθησαν εξ' αιτίας της υψηλής δόσης ακτινοβολίας.

EDIT: this topic was meant to be post on August 6
PS1. η αναδρομή θα συνεχιστεί σε επόμενα post. feel free to add any relevant piece of information!
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One