Υβριδικό Εργοστάσιο Ηλ. Ενέργειας

1
Ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα τροφοδοτείται από φυσικό αέριο, αλλά και ηλιακή και αιολική ενέργεια, αναμένεται να κατασκευαστεί στην Τουρκία.
Εικόνα
Η General Electric ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει τον εξοπλισμό για το εργοστάσιο -συνολικής ισχύος 530 MW- στην MetCap Energy. Κατά την κατασκευάστρια εταιρία, οι εγκαταστάσεις, στο Καραμάν της νότιας Τουρκίας, θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες περισσότερων από 600.000 νοικοκυριών έως το 2015.

Στόχος του φιλόδοξου εγχειρήματος είναι να «παντρέψει» δύο διαλείπουσες πηγές ενέργειας �τον άνεμο και τον ήλιο- με μια συμβατική πηγή παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, όπως το φυσικό αέριο, προκειμένου «να παρέχουμε καθαρότερη, αποδοτικότερη και πιο αξιόπιστη ενέργεια», σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του τομέα θερμικών προϊόντων της GE Energy Πολ Μπράουνινγκ. «Αναπτύξαμε ένα σύστημα, το οποίο επιτρέπει την ένταξη περισσότερων ΑΠΕ στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, ενισχύοντας την αποδοτικότητα των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.»

Το πρότζεκτ στηρίζεται στην τεχνολογία FlexEfficiency. Αξονάς της είναι μια τουρμπίνα φυσικού αερίου σχεδιασμένη με τρόπο τέτοιο, ώστε η παραγωγή να αυξομειώνεται ενσωματώνοντας την ηλιακή ή την αιολική ενέργεια. Τα άλλα δύο βασικά «συστατικά» είναι οι ανεμογεννήτριες της GE, συνολικής ισχύος 22 MW, και οι ηλιοθερμικές εγκαταστάσεις με συγκεντρωτικά κάτοπτρα της αμερικανικής eSolar, ισχύος 50 MW.

Κατά την GE, η συνολική αποδοτικότητα του υβριδικού εργοστασίου θα ξεπερνά το 66%, όταν στις περισσότερες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου φθάνει το 30-50%. «Εκτός από την αποδοτικότητα-ρεκόρ, αυτό το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας θα έχει μηδενικά υγρά κατάλοιπα, χαμηλές εκπομπές και ικανότητα ταχείας αντίδρασης, καθώς θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία μέσα σε 28 λεπτά», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της τουρκικής MetCap Energy Τζελάλ Μετίν.

Πηγή
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One