Πυρηνική ενέργεια: Φίλος ή εχθρός?

1
Με αφορμή το παρακάτω άρθρο σύμφωνα με το οποίο μετά το Τσέρνομπιλ έχουν επισήμως καταγραφεί 800 σοβαρά περιστατικά με διαρροή ραδιενέργειας απο εργοστάσια σε όλο τον κόσμο αναρωτιέμαι αν η πυρηνική ενέργεια είναι σύμμαχός μας ή όχι?

Προσωπικά πιστεύω οτι είναι σαφώς προτιμοτερο να στραφούμε σε ΑΠΕ, όπως είναι η αιολική και η ηλιακή (άφθονο αέρα και άφθονο ήλιο έχουμε) και όχι σε "εύκολες" λύσεις με πυρηνικά καύσιμα επειδή και καλά είναι της μοδάς. Πολλά μπορούν να πάνε στραβά σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο και ακόμα και οι προνοητικοί και εργατικοί Ιάπωνες την πάτησαν. Αντίστοιχο τόπικ εδώ

Εσείς τι πιστεύετε?

Οχτακόσια ατυχήματα σε πυρηνικά εργοστάσια - Η πυρηνική εποχή ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1945


Στο μυαλό πολλών υπάρχει μια αλήθεια. Ότι ο πυρηνικός σταθμός στην πόλη Φουκουσίμα καταστράφηκε όχι από το σεισμό αλλά από το τσουνάμι. Δεύτερον, ότι είτε σεισμός είτε τσουνάμι, η ζημιά και ο κίνδυνος για την ανθρωπότητα είναι εδώ και υπάρχει.

Σύμφωνα με μελέτη που έχουν κάνει τα στελέχη της οργάνωσης Greenpeace, τα τελευταία 25 χρόνια μετά το Τσερνόμπιλ, έχουν επισήμως καταγραφεί περίπου 800 σοβαρά περιστατικά που αφορούν σε διαρροή ραδιενέργειας σε εργοστάσια σε όλο τον κόσμο.

Η πυρηνική εποχή ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1945 όταν οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν την πρώτη πυρηνική δοκιμή, κοντά στο Αλαμογκόρντο του Νέου Μεξικό.

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις, στρατιωτικές ή όχι, έχουν να επιδείξουν ένα θλιβερό ιστορικό ατυχημάτων σε συνδυασμό με προσπάθειες παραπληροφόρησης και συγκάλυψης (υπό το πέπλο της εθνικής ασφάλειας). Η ραδιενέργεια που έχει απελευθερωθεί στο περιβάλλον οδήγησε στη ρύπανση του εδάφους, του αέρα, των ποταμών και των ωκεανών και προκάλεσε καρκίνους και άλλες παθήσεις στον άνθρωπο.

Ταυτόχρονα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς αφήνει ως υποπροϊόντα ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Λόγω των προφανών κινδύνων, η διαχείριση και η χρήση αυτών των ουσιών καλύπτεται πίσω από ένα πέπλο μυστικότητας, ακόμη και σε δημοκρατικές χώρες.

Επιπλέον, παρά τις συνεχείς και μαζικές κρατικές επιδοτήσεις που έπαιρνε για δεκαετίες, η πυρηνική ενέργεια δεν υπήρξε ποτέ φτηνή. Ακόμη και σήμερα η επιβίωση της πυρηνικής βιομηχανίας εξαρτάται από τις επιδοτήσεις, οι οποίες δεν κατευθύνονται στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα ατυχήματα στο Τσερνόμπιλ, το Three-Miles-Island στις Η.Π.Α. και τώρα την Ιαπωνία θα μας θυμίζουν ότι ανεξαρτήτως χώρας, τεχνολογίας και εποχής, η πυρηνική ενέργεια είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και συνδέεται με απρόβλεπτα ατυχήματα. Και αυτές είναι μόνο οι πιο γνωστές περιπτώσεις.

Πυρηνικά απόβλητα. Ένας μέσος αντιδραστήρας παράγει ετησίως 20-30 τόνους, χρησιμοποιημένων καυσίμων, τα οποία παραμένουν ραδιενεργά από δεκάδες έως και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Πυρηνικά όπλα. Ένας τόνος χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων περιέχει περίπου 10 κιλά πλουτώνιο, αρκετά για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Τρομοκρατικά χτυπήματα. Οι μη στρατιωτικοί αντιδραστήρες και οι μεταφορές πυρηνικών αποβλήτων αποτελούν δυνητικούς στόχους τρομοκρατικών οργανώσεων. Δεν υπάρχει κανένας αντιδραστήρας ο οποίος να είναι σε θέση να αντέξει στην πρόσκρουση ενός μεγάλου αεροπλάνου.

Μια ερώτηση
Spoiler: show
Οι υπέρμαχοι της πυρηνικής ενέργειας λένε πως είναι καθαρή, αναφερόμενοι κυρίως στο γεγονός ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά δεν πραγματοποιείται με την καύση ορυκτών καυσίμων, άρα δεν εκλύονται αέρια του θερμοκηπίου (περισσότερα για τις κλιματικές αλλαγές παρακάτω). Ακόμα κι έτσι όμως, θα λέγατε ποτέ ‘καθαρή’ μία ενέργεια, τα απόβλητα της οποίας παραμένουν ραδιενεργά, άρα και θανατηφόρα για κάθε μορφή ζωής, για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια;
Κόστος
Spoiler: show
Η πυρηνική βιομηχανία υπόσχεται νέους αντιδραστήρες με κόστος 2.000 δολάρια ανά κιλοβάτ. Οι περισσότεροι αντιδραστήρες στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και οι πιο πρόσφατοι στην Ινδία, είχαν υπερβάσεις κόστους πάνω από 200%. Στη Φινλανδία, το κόστος της κατασκευής ενός νέου -προηγμένης τεχνολογίας- αντιδραστήρα (3ης γενιάς) ισχύος 1600MW έχει αυξηθεί από τα 2,5 σε περισσότερα από 5,5 δισ. δολάρια, δηλαδή υπερδιπλάσιο της αρχικής εκτίμησης (περίπου 3.500 δολάρια ανά κιλοβάτ), χωρίς καν να έχει υπολογιστεί το κόστος συντήρησης, διάθεσης αποβλήτων και απενεργοποίησης των εργοστασίων.
Ενεργειακή ανεξαρτησία
Spoiler: show
Καμία από τις χώρες που επέλεξαν με αυτό το επιχείρημα τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας κατά τη δεκαετία του 1970, όπως η Γαλλία και η Ιαπωνία, δεν έχουν εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια. Και πώς θα μπορούσαν άλλωστε, αφού τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων αποθεμάτων της πρώτης ύλης - του ουρανίου - βρίσκονται συγκεντρωμένα σε τέσσερις μόλις χώρες! Οι ΗΠΑ, με το μεγαλύτερο στόλο πυρηνικών εργοστασίων στον κόσμο, παράγει μόλις το ένα πέμπτο της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με τη χρήση πυρηνικών. Η Γαλλία εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές πετρελαίου, ενώ η Ιαπωνία, παρά τους 54 πυρηνικούς αντιδραστήρες καλύπτει μόλις 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας από τα πυρηνικά.
Πυρηνικά και κλίμα
Spoiler: show
Η πυρηνική ενέργεια δε συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία, σε όλο τον κόσμο, περισσότεροι από 430 πυρηνικοί αντιδραστήρες, με εγκατεστημένη ισχύ που ανέρχεται σε περίπου 372 GW, που αντιστοιχεί στο 6,5% της παγκόσμιας ενεργειακής κατανάλωσης. Ακόμα και αν διπλασιαστεί αυτή η εγκατεστημένη ισχύς μέχρι το 2030, εκτός από ανυπολόγιστο οικονομικό κόστος, σημαίνει: αύξηση του μεριδίου της πυρηνικής ενέργειας στην παγκόσμια κατανάλωση μόλις πάνω από το 10% μείωση των εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου μόλις 5% κατασκευή και σύνδεση με το δίκτυο ενός νέου αντιδραστήρα κάθε 2 εβδομάδες μέχρι το 2030, κατι που είναι πολύ απλά ανέφικτο.
"I went numb when I learned to see..."

Re: Πυρηνική ενέργεια: Φίλος ή εχθρός?

2
Το θεματάκι έχει πολυσυζητηθεί και τώρα επανήλθε ΔΥΣΤΥΧΩΣ στην επικαιρότητα.
Η ερώτηση μπορεί να αντιγυρίζεται στην "ανθρωπιστική" πλευρά της επιστήμης... (όπως στην περίπτωση της πυρίτιδας)... αλλά θα θέσω τον εξής προβληματισμό... Σχάση ή Σύντηξη???

Μήπως η Σύντηξη είναι η απάντηση???
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Πυρηνική ενέργεια: Φίλος ή εχθρός?

4
Εκτός από τη δυσκολία της ώρας... αναφερόμουν στη σύντηξη με την έννοια ότι το 2011 θεωρείται έτος της σύντηξης και χώρες όπως η Γαλλία ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο προς αξιοποίησή της. ώρα... όλα αυτά είναι σχετικά...
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Πυρηνική ενέργεια: Φίλος ή εχθρός?

6
Και μία παράθεση που αποδεικνύει ότι τα αποτελέσματα ενός πυρηνικού ατυχήματος δεν εξαλείφονται...
μετά από 26 χρόνια, νέο κέλυφος τοποθετείται πάνω από τον αντιδραστήρα του Chernobyl
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Πυρηνική ενέργεια: Φίλος ή εχθρός?

8
madadayo έγραψε:
Τιμωρία από το Θεό
Θα αφησω την ανωτερη διοικηση του αστροπλοιου Enterprise να εκφρασει τα συναισθηματα μου για την δηλωση αυτη:
Εικόνα
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move.
-The Hitchhiker's Guide to the galaxy