Ο άνεμος ή ο Μωυσής χώρισε τα νερά της Ερυθράς θάλασσας;

1
Παραθέτω ένα ενδιαφέρον άρθρο που βρήκα στο ΣΚΑΪ.gr. Προσωπικά αφήνω στην άκρη τα περί βίβλου και εντυπωσιάζομαι από το ότι μπορεί να προκαλέσει ένας ισχυρός άνεμος. Στο σημείο εκείνο, τα νερά είχαν βάθος περίπου 2 μέτρα, σύμφωνα με το άρθρο, και ο άνεμος δημιούργησε μια λωρίδα ξηράς μήκους 3-4km και πλάτους 5km για χρόνο περίπου 4 ωρών. Ο άνεμος που αναφέρεται στο άρθρο (100km/h) αντιστοιχεί σε περίπου F10-11 (Beaufort).
Spoiler: show
Από το ΣΚΑΪ.gr έγραψε:Ο διαχωρισμός έγινε από τον άνεμο και όχι τον Μωϋσή
Δείχνουν νέες προσομοιώσεις σε υπολογιστές

Τελικά μπορεί όντως να άνοιξαν τα νερά της Ερυθράς Θάλασσας για να περάσει ανάμεσά τους ο Μωϋσής και ο λαός του. Όμως, αντίθετα με τη διήγηση της Βίβλου, αυτό δεν ήταν κατ' ανάγκη ένα θαύμα, αλλά είναι δυνατό να συνέβη από ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή για ώρες, σύμφωνα με νέες προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές που έκαναν αμερικανοί επιστήμονες.

Το Βιβλίο της Εξόδου περιγράφει τη διαφυγή των κυνηγημένων Ισραηλιτών από την Αίγυπτο και το θεαματικό πέρασμα της Ερυθράς θάλασσας, πριν από περίπου 3.000 χρόνια, χάρη στη θεϊκή παρέμβαση. Τώρα, οι υπολογιστικές προσομοιώσεις δείχνουν ότι είναι δυνατό οι δυνατοί άνεμοι να παραμέρισαν τα νερά και να δημιούργησαν μια "γέφυρα" ξηράς σε μια περιοχή, από όπου οι Ισραηλίτες κατάφεραν, περπατώντας πάνω σε λασπωμένο αλλά ασφαλές έδαφος, να φτάσουν απέναντι, καθ' οδόν προς τη "γη της επαγγελίας".

Η έρευνα, υπό τον Καρλ Ντριους του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Ερευνών (NCAR) και του πανεπιστημίου Κολοράντο των ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, δείχνει ότι ένα ισχυρός ανατολικός άνεμος με ταχύτητα 100 χιλιομέτρων την ώρα, που φυσούσε όλη τη νύχτα, μπορεί να απώθησε τα νερά ύψους περίπου δύο μέτρων, σε ένα σημείο όπου ο αρχαίος ποταμός Νείλος, σε κάποια καμπή του με σχήμα U, πιστεύεται ότι ενωνόταν με μια παράκτια λιμνοθάλασσα.

Με τον τρόπο αυτό, είναι δυνατό να δημιουργήθηκε μια στενή χερσαία δίοδος, που έκλεισε ξανά μόλις ο άνεμος κόπασε (πνίγοντας τον αιγυπτιακό στρατό που καταδίωκε τους Ισραηλίτες, σύμφωνα με τη Βιβλική αφήγηση). H "γέφυρα" αυτή εκτιμάται ότι είχε μήκος 3 - 4 χλμ. και πλάτος 5 χλμ. και παρέμεινε "ανοικτή" επί τέσσερις ώρες τουλάχιστον.

Η νέα μελέτη αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης έρευνας του αμερικανού επιστήμονα σχετικά με τις επιπτώσεις των ανέμων στα βάθη των υδάτων. Η έρευνα για την Έξοδο βασίζεται σε ανακατασκευή των πιθανών τοποθεσιών και βαθών των πλωτών διαύλων στο δέλτα του ποταμού Νείλου, που έχουν μεταβληθεί σημαντικά με το πέρασμα του χρόνου, εκτιμώντας ότι στην πραγματικότητα ήταν μέσω αυτού του σημείου και όχι της σημερινής Ερυθράς Θάλασσας, όπου έγινε η διάσχιση από τους Ισραηλίτες.

"Ο διαχωρισμός των υδάτων μπορεί να κατανοηθεί μέσω της δυναμικής των υγρών. Ο άνεμος μετακινεί το νερό με τρόπο σύμφωνο με τους φυσικούς νόμους, δημιουργώντας ένα ασφαλές πέρασμα ανάμεσα στο νερό και μετά επιτρέπει ξανά στο νερό να εισβάλει και να καλύψει το πέρασμα", δήλωσε ο Ντριους.

Στο παρελθόν και άλλοι επιστήμονες είχαν αποπειραθεί να ερμηνεύσουν το πέρασμα της Ερυθράς Θάλασσας μέσω φυσικών εξηγήσεων. Κάποιοι πρότειναν ότι ένα τσουνάμι μπορεί να ανάγκασε τα νερά αρχικά να υποχωρήσουν και έπειτα να επανέλθουν γρήγορα. Κάποιοι άλλοι υποστήριξαν ότι είναι εφικτό ένας ισχυρός και επίμονος άνεμος να χαμηλώσει πολύ το επίπεδο του νερού σε μια περιοχή, ώστε να μπορούν να τα διασχίσουν περπατώντας οι άνθρωποι.
edit: Το αντίστοιχο άρθρο στο "ΒΗΜΑ" εδώ.

Re: Ο άνεμος ή ο Μωυσής χώρισε τα νερά της Ερυθράς θάλασσας;

3
Kαι η κιβωτός του Νώε ήταν στην περίοδο μετά τους παγετώνες, δηλαδή ο κατακλυσμός οφείλεται στην τήξη των πάγων.Άσχετο αλλάκάπου διάβασα αλλά δεν θυμάμαι που πως η Μεσόγειος ήταν στεριά καθώς έχουν βρεθεί και απολιθώματα δεινοσαύρων στον βυθό της..

Re: Ο άνεμος ή ο Μωυσής χώρισε τα νερά της Ερυθράς θάλασσας;

4
Το άρθρο αυτό είναι τόσο καθυστερημένο και ηλίθιο, όσο εκείνος που βγήκε και είπε οτι ο Χριστός περπάτησε πάνω σε ένα παγοβουνο και οχι στην επιφάνεια του νερού... :x
If opportunity doesn't knock... Build a door ;)

Re: Ο άνεμος ή ο Μωυσής χώρισε τα νερά της Ερυθράς θάλασσας;

6
Το εχω δει το ντοκιμαντερ ειναι η αληθεια, αλλα και μονο στατιστικα να το δει κανεις, απ την στιγμη που κατι τετοιο εχει να παρατηρηθει 2000 χρονια, το να συμβει για 4 ωρες ακριβως την στιγμη που το χρειαστηκε ο Μωυσης, αποτελει απο μονο του θαυμα.
Θα χορέψετε ...

Re: Ο άνεμος ή ο Μωυσής χώρισε τα νερά της Ερυθράς θάλασσας;

7
Στατιστικά ναι, είναι τραβηγμένο. Πιστεύω όμως ότι κάλλιστα θα μπορούσε να έχει άλλες λύσεις να ξεφύγει, συνέβη αυτό και το εκμεταλλεύτηκε. Δεν γνωρίζω πολλά από ιστορία ούτε με ενδιαφέρει ιδιαίτερα το θρησκευτικό κομμάτι του θέματος. Περισσότερο για το φαινόμενο το έβαλα. :)

Re: Ο άνεμος ή ο Μωυσής χώρισε τα νερά της Ερυθράς θάλασσας;

8
Είναι απλά η γνωστή ιστορία... κάθε χρονιά σε 3 διαφορετικές περιόδους, Άνοιγμα των σχολείων, Παραμονές Χριστουγέννων, Παραμονές Πάσχα, βγαίνει μια τραγικά χαζοχαρούμενη έρευνα, η οποία στρέφεται άμεσα ή εμμεσα ενάντια στη θρησκεία και ούτε σου λεει απο που χρηματοδοετείται (αυτό θα ταν αρκετά ενδιαφέρον μάλιστα), ούτε πως τους ήρθε η έμπνευση να κανουν την έραυνα αυτή. Στη συνέχεια βγάζει κάποια πορίσματα τα οποία στηρίζονται σε ικασίες αστείες απο πλευράς πιθανότητων, ρίχνει τη βόμβα της και τέλος... Επίσης μια έρευνα που σέβεται τον ευατό της όπως πολύ καλά γνωρίζεις θα πρέπει να αναφέρει τις παραδοχές της... καθώς και τη στάθμη σημαντικότητας της... που στην προκειμένη περίπτωση η ανάγνωση και των 2 θα φέρει πολλά γέλια :P
If opportunity doesn't knock... Build a door ;)

Re: Ο άνεμος ή ο Μωυσής χώρισε τα νερά της Ερυθράς θάλασσας;

10
Αν μου πληρώνεις εισιτήρια μεχρι το Αμέρικα εγώ το κάνω τα ταξιδάκι αφιλοκερδώς... :lol:

edit: Παντως θυμηθείτε άλλες παρόμοιες ιστορίες που έκανα το μπαμ τους και μετα εξαφανίστηκαν:
Πέρσι ήταν το Ευαγγέλιο του Ιουδα, καθώς και εκείνος ο τραγικος με το παγόβουνο :P
Πρόπερσι ήταν ένας που έλεγε για την αυτανάφλεξη (μεσω χημικών) των λαμπάδων μέσα στον Ναο του Παναγίου Τάφου κτλ κτλ...
Το πανηγίρι γενικά δεν έχει όριο και για αυτό είμαι αντίθετος προς την παρέθεση ολόκληρου του άρθρου. Κάλιστα θα μπορούσες να το παρουσιασεις ως:

"Μελέτη δείχνει οτι άνεμοι αυτών των χαρακτηριστικών είναι πιθανόν να μετατοπήσουν την ταδε ποσότητα νερού."
Αυτό βέβαια θα τον διάβαζαν ελάχιστοι... :lol:
If opportunity doesn't knock... Build a door ;)