Σελίδα 1 από 4

Καθημερινές απορίες επιστημονικού ενδιαφέροντος

Δημοσιεύτηκε: Παρ 04 Οκτ 2013, 3:30 pm
από MakisH
Ξεκινάω με δυο μάλλον σχετιζόμενες, που δεν μπορώ να τις απαντήσω πλήρως ή τέλος πάντων με σιγουριά:

1. Γιατί ο καφές όταν τον βράζεις φουσκώνει; (το νερό από μόνο του δεν "φουσκώνει" όταν βράζει) Επίσης, γιατί διακυμένεται έτσι ο ήχος που βγάζει;
2. Γιατί όταν βράζεις ντοματόζουμο αυτό αφρίζει (και ενίοτε φουσκώνει);

Υποθέτω ότι σχηματίζεται κάποιο λεπτό φιλμ υγρού το οποίο φουσκώνει καθώς τροφοδοτείται με ατμό. Αλλά πώς δημιουργείται και πού οφείλεται;

Re: Καθημερινές απορίες επιστημονικού ενδιαφέροντος

Δημοσιεύτηκε: Παρ 04 Οκτ 2013, 4:03 pm
από KiritoShu
Βασικά θέλω να σου πω ότι είσαι off topic στο thread που ο ίδιος έφτιαξες. Μιλάς για καθημερινές απορίες... Αυτά που υπώθηκαν δεν είναι καθημερινές απορίες ενός μέσου ανθρώπου

Re: Καθημερινές απορίες επιστημονικού ενδιαφέροντος

Δημοσιεύτηκε: Παρ 04 Οκτ 2013, 6:21 pm
από PeriklisP
Ειπώθηκαν*
Spoiler: show
Εικόνα
Επιστημονικοτατου ενδιαφεροντος ειναι η απορια, ξερεις τι προβλημα που ειναι ο αφρισμος στις διεργασιες;

Γενικα, οταν πεφτουν πραγματα στο νερο (καφες ή κομματια ντοματας, πρωτεϊνες κλπ) αλλαζει η επιφανειακη ταση του. Εξ'ου και οταν βλεπουμε αφρους να επιπλεουν σε μια παραλια θεωρουμε οτι το νερο δεν θα ειναι και πολυ καθαρο. Οποτε μαλλον τα τοματοζουμα και ο καφες αυξανουν την επιφανειακη ταση του νερου.

Οσο για τον λογο που τραγουδαει ο καφες... Φανταζομαι εχει να κανει με την συχνοτητα που βγαινουν οι φυσαλιδες στον πατο του μπρικιου σε συνδυασμο με την σταθμη του καφε, πανω κατω το ιδιο οπως οταν γεμιζεις ενα γυαλινο μπουκαλι νερο και μπορεις να "ακους" ποτε εχει γεμισει.

Re: Καθημερινές απορίες επιστημονικού ενδιαφέροντος

Δημοσιεύτηκε: Παρ 15 Νοέμ 2013, 3:26 pm
από maria93
@MakisH Αν εννοείς τον ελληνικό καφέ, ο καφές "φουσκώνει για τον εξής λόγο.
Σε ένα μπρίκι με νερό, τοποθετείς την ανάλογη ποσότητα καφέ και ζάχαρης.(εκτός αν τον πίνεις νερομπλούκι, οπότε τότε μόνο θα αφρίσει πριν και κατά τον βρασμό και δε θα φουσκώσει.Ή έστω θα φουσκώσει λίγο.)
Ένα μέρος του καφέ διαλυτοποιείται εξαρχής, ένα άλλο με την αύξηση της θερμοκρασίας και ένα τρίτο καθόλου. Το μεγάλο μέρος του τρίτου καταλαμβάνει την ελεύθερη επιφάνεια του μπρικιού(λόγω διαφοράς βάρους), δημιουργώντας ένα φιλμ άβραστης σκόνης καφέ σημαντικού μεγέθους μικρόκοκκων ας πούμε. Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία και πριν φτάσουμε στο βρασμό, το φιλμ δέχεται την πίεση των εσωτερικών ενδιαμέσων ομογενών στρωμάτων προς τα έξω, χωρίς όμως ακόμα να μπορούν να το διαπεράσουν. Με τη πάροδο του χρόνου το φιλμ ανασηκώνεται τοπικά και στα ίδια αυτά σημεία λεπταίνει μέχρι να φτάσουμε στο σημείο του βρασμού, όπου το φιλμ σπάει και ο καφές έχει "γίνει". Το φίλμ της επιφάνειας, και το ήδη υπάρχον κατακάθι(το εξαρχής του μπρικιού που είναι μια μικρή ποσότητα), δημιουργούν το κατακάθι του φλιτζανιού.
Αυτό παρατηρείται καλύτερα όταν ο καφές βράζει στη χόβολη παρά όταν βράζει σε μάτι κουζίνας και ακόμα λιγότερο σε γκαζάκι.

Re: Καθημερινές απορίες επιστημονικού ενδιαφέροντος

Δημοσιεύτηκε: Τρί 19 Νοέμ 2013, 6:21 pm
από PeriklisP
:shock: :shock: :shock:

Re: Καθημερινές απορίες επιστημονικού ενδιαφέροντος

Δημοσιεύτηκε: Τετ 20 Νοέμ 2013, 8:04 pm
από maria93
Μια δική μου απορία,γιατί όταν υπάρχει μια άσχημη μυρωδιά στην κουζίνα οι νοικοκυρές βάζουν μια κούπα ξύδι;
(Η δικαιολογία που δίνεται είναι ότι "απορροφά" τις μυρωδιές :S ) Αν ναι, γιατί;

Re: Καθημερινές απορίες επιστημονικού ενδιαφέροντος

Δημοσιεύτηκε: Τετ 20 Νοέμ 2013, 9:58 pm
από AnastasiaN
"Απορροφά"? Αυτό το ξέρω για τον ελληνικό καφέ. Πχ αν θες να μη μυρίζει το ψυγείο. Είναι πολύ λεπτόκοκκο και άρα έχει μεγάλη ροφητική επιφάνεια. Το ξύδι μήπως επειδή μυρίζει ωραία και είναι πτητικό?

Re: Καθημερινές απορίες επιστημονικού ενδιαφέροντος

Δημοσιεύτηκε: Τετ 20 Νοέμ 2013, 10:01 pm
από KiritoShu
AnastasiaN έγραψε:Το ξύδι μήπως επειδή μυρίζει ωραία
:o :o :o

Σοβαρά τί μάρκα ξύδι παίρνεις να αγοράσω και εγώ... Εμένα πάντα μου βρωμάει.. Μάλλον θα παίρνω από κακή παρτίδα καθε φορά.. Δεν εξηγείται :shock:

Re: Καθημερινές απορίες επιστημονικού ενδιαφέροντος

Δημοσιεύτηκε: Τετ 20 Νοέμ 2013, 10:05 pm
από PeriklisP
KiritoShu έγραψε:
AnastasiaN έγραψε:Το ξύδι μήπως επειδή μυρίζει ωραία
:o :o :o

Σοβαρά τί μάρκα ξύδι παίρνεις να αγοράσω και εγώ... Εμένα πάντα μου βρωμάει.. Μάλλον θα παίρνω από κακή παρτίδα καθε φορά.. Δεν εξηγείται :shock:

Αναισθητοποιουνται οι οσφρητικοι υποδοχείς, οπότε δεν μυρίζεις τίποτα. Προμπλεμ σολβντ.

Re: Καθημερινές απορίες επιστημονικού ενδιαφέροντος

Δημοσιεύτηκε: Τετ 20 Νοέμ 2013, 10:13 pm
από maria93
AnastasiaN έγραψε:"Απορροφά"? Αυτό το ξέρω για τον ελληνικό καφέ. Πχ αν θες να μη μυρίζει το ψυγείο. Είναι πολύ λεπτόκοκκο και άρα έχει μεγάλη ροφητική επιφάνεια. Το ξύδι μήπως επειδή μυρίζει ωραία και είναι πτητικό?
@AnastasiaN Το έχω ακούσει για τον καφέ και thanx για την εξήγηση, αλλά πραγματικά το ξύδι δεν το έχω εξηγήσει ακόμα. :S .
Εν το μεταξύ είναι το ξύδι αυτό που κατά κόρον επιλέγεται.
[offtopic]
οκ παίρνει την προηγούμενη μυρωδιά , αλλά η δική του δεν αντέχεται.