Ρεκόρ πορώδους!!!

1
Ένα συνθετικό υλικό που αναπτύχθηκε σε αμερικανικό εργαστήριο είναι τόσο πορώδες ώστε ένα μόνο γραμμάριό του περιέχει αρκετή επιφάνεια για να καλύψει επτά στρέμματα, έκταση που αποτελεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

Χάρη στην αχανή ελεύθερη επιφάνειά του, δηλαδή το σύνολο της εξωτερικής και εσωτερικής του επιφάνειας, το νέο υλικό NU-110 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ασφαλή αποθήκευση φυσικού αερίου σε οχήματα και εγκαταστάσεις.

Τo NU-110, όπως και το παρόμοιο υλικό NU-109, ανήκουν σε μια κατηγορία κρυσταλλικών νανοδομών που ονομάζονται μεταλλο-οργανικά πλέγματα, εξηγούν οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγο. Στα υλικά αυτά, οργανικά μόρια συνδέονται μεταξύ τους μέσω ατόμων μετάλλων.

Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στο Journal of the American Chemical Society.

Με επικεφαλής τον Δρ Ομάρ Φάρα, η ερευνητική ομάδα συνέθεσε και χαρακτήρισε το νέο υλικό και επιπλέον προσομοίωσε τη συμπεριφορά του.

Το δυσκολότερο μέρος των πειραμάτων ήταν η απομάκρυνση των μορίων διαλύτη που παρέμεναν παγιδευμένα στους πόρους του υλικού και περιόριζαν έτσι την ελεύθερη επιφάνειά του. Αντί να χρησιμοποιήσουν θερμότητα, η οποία θα μπορούσε να καταστρέψει την κρυσταλλική δομή, οι ερευνητές απομάκρυναν τους διαλύτες διοχετεύοντας στους πόρους διοξείδιο του άνθρακα.

Ο Δρ Φάρα ελπίζει τώρα να διπλασιάσει την επιφάνεια του υλικού χρησιμοποιώντας μοριακούς συνδέσμους μικρότερου όγκου.

Πηγή
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One