Έκρηξη σε Διυλιστήριο στη Βενεζουέλα

1
Δεν ξέρω αν είναι το κατάλληλο τόπικ, άλλα τόσο ως προς τις περιβαλλοντικές συνέπειες, όσο κ ως προς την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, πιστεύω αξίζει να αναφερθεί στο φορουμ η πολύνεκρη έκρηξη σε διυλιστήριο της Βενεζουέλας.
in.gr έγραψε:Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν από την έκρηξη φυσικού αερίου που έγινε νωρίς το πρωί του Σαββάτου στο μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Βενεζουέλας, το οποίο ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη λειτουργία του για δύο ημέρες.

Το διυλιστήριο βρίσκεται στην περιοχή Αμουάι, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Η τοπική κυβερνήτης Στέλα Λούγκο είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος άλλων εκρήξεων.

Πάνω από 53 άτομα τραυματίστηκαν κατά την έκρηξη και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής.

Από την έκρηξη ξέσπασε φωτιά, που αργότερα τέθηκε υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, η έκρηξη προκλήθηκε από διαρροή φυσικού αερίου και απ' αυτήν καταστράφηκαν οι εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου και γειτονικές κατοικίες.

Τα διυλιστήρια στη Βενεζουέλα αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα και το σημερινό τραγικό περιστατικό δείχνει ότι η κατάσταση στο μέτωπο των μέτρων ασφαλείας παραμένει πολύ κακή.
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Έκρηξη σε Διυλιστήριο στη Βενεζουέλα

2
To πολύνεκρο δυστύχημα σε εγκαταστάσεις πετρελαίου της Βενεζουέλας έφερε στην επιφάνεια ένα πρόβλημα, για το οποίο πολύ συχνά μιλούν οι εργαζόμενοι στον τομέα: την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υποδομές στη χώρα.

Η έκρηξη που σημειώθηκε στα διυλιστήρια ήταν τόσο δυνατή που πολλοί νόμιζαν ότι επρόκειτο για βομβαρδισμό.

Ο απολογισμός ήταν τραγικός: 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Οι εγκαταστάσεις του Παραγουανά, δυτικά του Καράκας, έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν 600 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα.

Δεν είναι το πρώτο θανατηφόρο δυστύχημα τα τελευταία χρόνια, αναφέρεται στην ανταπόκριση της ισπανικής εφημερίδας El Pais. Το πρώτο εξάμηνο του 2012 αναφέρθηκαν 19 ατυχήματα: εκρήξεις, πυρκαγιές, διαρροές.

«Δεν γίνονται επενδύσεις και αυτό το λέμε εδώ και χρόνια» δήλωσε εκπρόσωπος των εργαζομένων, για να συνεχίσει: «ήταν κοινό μυστικό ότι κάποια στιγμή θα συνέβαινε το κακό. Ποτέ όμως δεν φανταζόμασταν ότι θα είχε αυτές τις διαστάσεις.»

Η έλλειψη συντήρησης και εκσυγχρονισμού των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Βενεζουέλας έχει συνέπειες και στον όγκο παραγωγής.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, η PDVSA (η κρατική εταιρεία) μέσα στο 2012 προχώρησε στην αγορά 80.000-120.000 βαρελιών πετρελαίου από τις ΗΠΑ, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας. Αυτές υπολογίζονται σε 600.000 βαρέλια.

Η PDVSA υπολογίζει ότι παράγει 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ ο OPEC τοποθετεί πιο χαμηλά αυτό το νούμερο στα 2,4 εκατομμύρια.

Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές «μαύρου χρυσού» καλύπτουν περίπου το 60% του προϋπολογισμού της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες είχε κάνει λόγο για «κατάσταση ενεργειακής ανάγκης», ανακοινώνοντας σχέδιο ορθολογικής χρήσης, κυρίως της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι διακοπές πάντως συνεχίζονται ιδιαίτερα στο εσωτερικό της χώρας, παρά το γεγονός ότι επισήμως η κρίση έχει ξεπεραστεί.

Πηγή
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Έκρηξη σε Διυλιστήριο στη Βενεζουέλα

3
Βενεζουέλα: Ακόμη καίει η φωτιά στο διυλιστήριο Αμουάι

Αρνείται ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες τους ισχυρισμούς ότι δεν λειτούργησαν όπως έπρεπε τα προειδοποιητικά συστήματα ασφαλείας στο κύριο διυλιστήριο της χώρας Αμουάι, παρά τις διαμαρτυρίες πολιτών ότι πριν από την θανατηφόρα έκρηξη του Σαββάτου μύριζε έντονα φυσικό αέριο, αλλά κανείς δεν έκανε κάτι για αυτό.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο ανατινάχτηκαν τρεις δεξαμενές στο μεγαλύτερο σύμπλεγμα διυλιστηρίων της χώρας, σκοτώνοντας 41 άτομα και τραυματίζοντας περισσότερα από 80, στο χειρότερο δυστύχημα που έχει σημειωθεί ποτέ στη Βενεζουέλα.

Αξιωματούχοι του διυλιστηρίου που βγάζει 645.000 βαρέλια πετρελαίου ετησίως, προσπαθούν ακόμη να σταματήσουν την φωτιά που συνεχίζει να μαίνεται σε δύο δεξαμενές και να την εμποδίσουν να επεκταθεί σε γειτονικές εγκαταστάσεις.
Περισσότερα από 200 σπίτια υπέστησαν ζημιές εξαιτίας του ωστικού κύματος.

Ορισμένα βρίσκονταν κοντά στο διυλιστήριο, το οποίο βρίσκεται σε μια χερσόνησο, στη δυτική Βενεζουέλα επί της Καραϊβικής.

Λιμνούλες πετρελαίου ανακατεμένου με νερό καλύπτουν τους δρόμους στης πληγείσας περιοχής. Στα θύματα της έκρηξης συγκαταλέγονται και 18 εθνοφρουροί και 15 πολίτες. Έξι άτομα δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη.

Ο Τσάβες ο οποίος επισκέφτηκε το σημείο την Κυριακή δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη αρκετοί αγνοούμενοι, που σε συνδυασμό με τα 35 άτομα που ακόμη νοσηλεύονται θα μπορούσαν να αυξήσουν τον τελικό αριθμό των νεκρών.
Καθώς η φωτιά συνέχιζε να καίει ο πρόεδρο στης χώρας αρνήθηκε πεισματικά τους ισχυρισμούς ότι η έντονη οσμή γκαζιού την οποία ανέφεραν οι κάτοικοι της περιοχής του διυλιστηρίου θα μπορούσε να προειδοποιήσει για πιθανή αστοχία του συστήματος συναγερμού για διαρροή.

«Αυτό που λέτε ότι ακούσατε συνιστά κάτι που είναι πρακτικά αδύνατον σε μια εγκατάσταση αυτού του είδους, στο μεγαλύτερο διυλιστήριο του κόσμου. Είναι απολύτως αυτοματοποιημένο και έχει χιλιάδες υπεύθυνους εργαζομένους που εργάζονται μέρα και νύχτα, όπως και πολίτες και στρατιωτικούς.» δεν υπάρχει κανένας τρόπος να υπήρχε διαρροή γκαζιού για δύο ή τρεις ημέρες και να μην ανέφερε κανείς τίποτα.», είπε ο Τσάβες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξορύξεων Ραφαέλ Ραμίρες οι εργασίες στο διυλιστήριο αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου δύο ημέρες αφότου θα η περιοχή θα θεωρηθεί ασφαλής.

Μέχρι στιγμής η πυρόσβεση δυσχεραίνεται εξαιτίας τρων ισχυρών ανέμων και της αλλαγής της διεύθυνσης της φωτιάς. Σύμφωνα με τον Ραμίρες τα αποθέματα πετρελαίου και καυσίμων της Βενεζουέλας είναι αρκετά ώστε να μην επηρεαστεί η χώρα από το σταμάτημα των εργασιών στο διυλιστήριο.
"I went numb when I learned to see..."