Σταμάτησε η διαρροή αερίου στη Β.Θάλασσα

1
Ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος Total ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κατάφερε να σταματήσει την διαρροή φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, ανοικτά της Σκωτίας, σχεδόν δύο μήνες μετά το ατύχημα στην υπεράκτια εξέδρα γεωτρήσεων Elgin.

Η διαρροή δεν πιστεύεται ότι προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο περιβάλλον, ωστόσο η Total αναγνώρισε ότι πρόκειται για «το πιο σοβαρό περιστατικό στη Βόρεια Θάλασσα τα τελευταία δέκα χρόνια τουλάχιστον».

«Η Total είναι σήμερα [Τετάρτη] σε θέση να ανακοινώσει ότι η επέμβαση που διεξήχθη στο συγκρότημα Elgin επέτρεψε να σταματήσει η διαρροή» ανέφερε ο όμιλος σε ανακοίνωσή του.

Η διαρροή σταμάτησε 12 ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης «top kill», όπως ονομάζεται στην πετρελαϊκή αργκό, η οποία συνίσταται στην έγχυση βαρείας λάσπης στην κορυφή του φρεατίου της γεώτρησης.

Η διαρροή εμφανίστηκε περίπου 4 χιλιόμετρα κάτω από τον πυθμένα της Βόρειας Θάλασσας, απελευθερώνοντας μέχρι και 200.000 κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Total Κριστόφ ντε Μαρζερί εκτίμησε την Παρασκευή ότι η διαρροή από 230 ως 310 εκατ. ευρώ περίπου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One