Ακραία καιρικά φαινόμενα

1
Εθνος έγραψε:Υποφέρει η Γηραιά Ηπειρος από τις χαμηλές θερμοκρασίες ρεκόρ και οι νεκροί αυξάνονται. Ακόμη και στη γειτονική Βουλγαρία καταγράφονται μοναδικές εικόνες

Για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από 25 χρόνια έχει παγώσει εντελώς η επιφάνεια του Δούναβη κοντά στο λιμάνι Σιλίστρα στη βορειοδυτική Βουλγαρία, ανακοίνωσε η βουλγαρική υπηρεσία εκμετάλλευσης του ποταμού.

Τελευταία φορά που η επιφάνεια του τμήματος του Δούναβη που βρίσκεται στη Βουλγαρία είχε παγώσει εντελώς ήταν τον χειμώνα του 1984-1985.

Σήμερα το πρωί δεν παρατηρείτο η παραμικρή κίνηση στα νερά του ποταμού σε μήκος 11 χιλιομέτρων, κοντά στο Σιλίστρα, την ώρα που σε ολόκληρη τη Βουλγαρία η επιφάνεια του ποταμού παρέμενε παγωμένη σε ποσοστό 40%-90%, προσέθεσε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Από την Τετάρτη έχει απαγορευτεί η πλεύση στο βουλγαρικό τμήμα του Δούναβη, ενώ πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, η Κροατία, η Σερβία και η Ουγγαρία έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν μερικώς ή ολοκληρωτικά την πλεύση στο Δούναβη.
Επιπλέον, το πολικό ψύχος δεν περιορίζεται στην Ευρώπη, αλλά αγγίζει σχεδόν όλο το Βόρειο Ημισφαίριο. Στην Ιαπωνία -και ιδιαίτερα στη νήσο Χοκκάιντο και στα Βόρεια τμήματα της νήσου Χονσού (η οποία είχε πληγεί και από το tsunami της 11ης Μαρτίου)- το χιόνι έχει φθάσει το ύψος πολλών μέτρων με αδιάκοπες χιονοπτώσεις ήδη από το Νοέμβρη. Οι νεκροι έχουν φθάσει στους 83, κυρίως κατά την προσπάθεια καθαρισμού των εστιών τους από το χιόνι. Επιπλέον, η Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για νέο κύμα κακοκαιρίας τις επόμενες ημέρες. Περισσότερα εδώ.

Spoiler: show
[offtopic]
I think wights are getting closer to us...
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος MakisH την Τετ 07 Μαρ 2012, 7:26 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Λόγος: Αλλαγή τίτλου
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Πού οφείλεται ο χιονιάς???

4
Η μείωση της επιφάνειας των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη μπορεί να ευθύνεται για τους παγωμένους και χιονισμένους χειμώνες τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.
Από το 2007, όταν η επιφάνεια των πάγων μειώθηκε σημαντικά, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ, χιονοπτώσεις--σφοδρότερες από τις συνηθισμένες--παρατηρήθηκαν στην Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Κίνα, επισημαίνουν επιστήμονες από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Τζόρτζια.
Στη διάρκεια των χειμώνων του 2009-2010 και 2010-2011, στο βόρειο ημισφαίριο καταγράφηκε η δεύτερη και η τρίτη συγκέντρωση χιονιού στα χρονικά.
Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το 1979, όταν άρχισε η χρήση δορυφόρων, ως το 2010 δείχνουν ότι η επιφάνεια των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό μειώθηκε κατά ένα εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα , έκταση διπλάσια της Γαλλίας, τονίζουν οι επιστήμονες.
Αυτή η μείωση συμπίπτει με τις αυξημένες χιονοπτώσεις στις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες, την βορειοδυτική και κεντρική Ευρώπη και την Κίνα, σύμφωνα με τους ερευνητές.
"Η μελέτη μας δείχνει πως η μείωση των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό συνδέεται με τις αλλαγές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία στο βόρειο ημισφαίριο τον χειμώνα", υπογραμμίζει η Τζούντιθ Κάρι, πρόεδρος της Σχολής Ατμοσφαιρικών Επιστημών του Georgia Tech.
"Οι αλλαγές στην κυκλοφορία του αέρα δημιουργούν πολύ συχνά ζώνες υψηλής ατμοσφαιρικής πίεσης στον Ατλαντικό, οι οποίες εμποδίζουν τον ζεστό αέρα από τα δυτικά και αντίθετα φέρνουν κύματα πολικού αέρα και ισχυρές χιονοπτώσεις στην Ευρώπη και την βορειοδυτική Βόρεια Αμερική", επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στα Χρονικά της Εθνικής Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) στις 27 Φεβρουαρίου.
[offtopic]
Δικαιολογίες... Others took us all :P :P :P
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Φέτος ο πιο ψυχρός χειμώνας

5
yahoo news έγραψε:- 25,1 βαθμούς κελσίου έδειξε το θερμόμετρο στη Φλώρινα στις 17 και 18 Ιανουαρίου. Ο χειμώνας δεν έχει τελειώσει λέει στο Newsit o μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός.
Το ζήσαμε και το καταλάβαμε όλοι πως ο φετινός χειμώνας ήταν βαρύς με πολλά και έντονα φαινόμενα . Αλλωστε δεν ήταν λίγα τα προβλήματα που προκλήθηκαν σχεδόν στο σύνολο της χώρας.
Οπως δήλωσε στο Newsit o μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός "η ελάχιστη θερμοκρασία φέτος καταγράφηκε στη Φλώρινα όταν το θερμόμετρο έδειξε -25,1 βαθμούς στις 17 και 18 Ιανουαρίου στη Φλώρινα, ενώ η πιο χαμηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ από τότε που υπάρχει η ΕΜΥ ήταν - 27,8 βαθμοί κελσίου στην Πτολεμαϊδα, στις 27/01/1963.
Ενώ ο Νοέμβριος θεωρητικά ειναι ο πιο υγρός μήνας του ετους, φέτος ήταν ο πιο ξηρός των τελευταίων 80 ετών. Αντίθετα ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος είχε πάρα πολλές βροχές και πάρα πολλά χιόνια.
Ουσιαστικά η πρώτη ψυχρή εισβολή μας ήρθε τα Χριστούγεννα και από εκεί και πέρα η μια ψυχρή εισβολή διαδεχόταν την άλλη. Οι ψυχρές μάζες εγκλωβίστηκαν στον τόπο μας για 2 σχεδόν μήνες. Είχαμε περίπου 70 ημέρες με χιονοσκεπές έδαφος, αντίστοιχο του χειμώνα του 2001 με τον υδράργυρο που έμεινε και τότε πολλές ημέρες κάτω από το μηδέν.
Στις 31 ημέρες του Ιανουαρίου, 29 ημέρες στη Δυτική Μακεδονία ήταν με παγετό με την ελάχιστη θερμοκρασία να είναι σταθερά κάτω από το μηδέν ενώ για 13 συνεχόμενες ημέρες είχαμε ολικο παγετό.
Ρεκόρ καταγράφηκε τον φετινό χειμώνα και στην Αθήνα σύμφωνα την ΕΜΥ. Στο σταθμό στο Ελληνικό η μέση ελάχιστη θερμοκρασία τον φετινό Ιανουάριο ήταν 4 βαθμοί Κελσίου. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή από το 1955.
Ο χειμώνας αυτός θα συνεχιστεί και φαίνεται ότι προς το τέλος του Μαρτίου μας περιμένει και άλλο ένα κύμα ψυχρό την ένταση και την έκταση του οποίου δεν μπορουμε ακόμη να την εκτιμήσουμε. Πάντως ο χειμώνας ακόμη είναι πίσω" είπε τέλος ο κύριος Αρνιακός.
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One