NASA: Προειδοποίηση για συντριβή δορυφόρου στη Γη

1
Δορυφόρος βάρους έξι τόνων και μήκους σχεδόν 11 μέτρων κατευθύνεται προς τη Γη και αναμένεται να συντριβεί στα τέλη της εβδομάδας, πιθανότατα την Παρασκευή, προειδοποίησε η NASA. Πού ακριβώς; Αγνωστο, παραδέχεται η υπηρεσία, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες να... χτυπήσει κάποιον είναι ελάχιστες: μόλις μία στις 3.200.

Πρόκειται για τον Ερευνητικό Δορυφόρο Ανώτερης Ατμόσφαιρας (UARS), ο οποίος εκτοξεύτηκε το 1991 από το διαστημικό λεωφορείο Discovery με αποστολή να μελετήσει την ατμόσφαιρα - μετρώντας π.χ. τις χημικές ουσίες που καταστρέφουν το όζον- στο πλαίσιο των προσπαθειών να γίνει κατανοητή, μεταξύ άλλων, η επίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην κλιματική αλλαγή. Η αποστολή του ολοκληρώθηκε το 2005, όταν η NASA έκρινε ότι οι εργασίες που εκτελεί ο UARS μπορούν πλέον να εκτελεστούν αποτελεσματικότερα από άλλους, πιο προηγμένους δορυφόρους.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο διαστημικό σκουπίδι της NASA που αναμένεται να πλήξει τη Γη τα τελευταία 30 χρόνια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, θα διασπαστεί σε περίπου 100 κομμάτια, η λάμψη των οποίων θα είναι ορατή ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα στα τέσσερα θραύσματα, το μεγαλύτερο από τα οποία θα έχει βάρος περίπου 135 κιλά - κατά τη NASA πάντα- θα καταλήξουν στη Γη, σε μια έκταση χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

«Υπάρχουν τόσες εναλλαγές στην ηλιακή δραστηριότητα, οι οποίες επηρεάζουν την ατμόσφαιρα και την έλξη πάνω στο δορυφόρο», λέει ο επικεφαλής της ομάδας της NASA που καταπιάνεται με τα διαστημικά απορρίμματα, Νίκολας Τζόνσον. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι τόσο ρευστές, εξηγεί, που ακόμη κι όταν υπολογιστεί ότι ο δορυφόρος θα πλήξει τη Γη σε δύο ώρες, θα υπάρχει περιθώριο λάθους της τάξεως των 25 λεπτών. «Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 8.000 χιλιόμετρα», σύμφωνα με τον Τζόνσον.

Ο ίδιος είναι καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο να πληγεί κατοικημένη περιοχή. Το πιθανότερο, εκτιμά, είναι τα θραύσματα να καταλήξουν στον ωκεανό. Αλλωστε «εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, τέτοια αντικείμενα επιστρέφουν από το Διάστημα σε διάφορα μέρη της Γης, χωρίς ποτέ κανείς να χτυπήσει και χωρίς να προκληθούν μεγάλες ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία», λέει ο καθηγητής.

Η NASA έχει προαναγγείλει ότι, 24 ώρες πριν από την επανείσοδο του δορυφόρου έως και 2 ώρες πριν αυτός συντριβεί, θα εκδίδει τακτικά ανακοινωθέντα με τις εκτιμήσεις της.


Πηγή
asterix.jpg
Ο φόβος των Γαλατών πραγματοποιείται :)
(27.06 KiB) Μεταφορτώθηκε 1 φορά
"I went numb when I learned to see..."

Re: NASA: Προειδοποίηση για συντριβή δορυφόρου στη Γη

3
Ψάχνουν να βρουν που έπεσε ο δορυφόρος της NASA

Ο βάρους έξι τόννων ερευνητικός δορυφόρος της NASA έπεσε τις πρώτες πρωινές ώρες στη Γη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό που έχουν καταλήξει τα συντρίμμια του.

Η είσοδος του δορυφόρου στην ατμόσφαιρα της Γης αναμενόταν ανάμεσα στις 06:45 και 07:45 ώρα Ελλάδος σήμερα, σημείωσε η NASA.

Στο διάστημα αυτό ο Ερευνητικός Δορυφόρος της Άνω Ατμόσφαιρας πέρασε πάνω από τον Καναδά και την Αφρική, όπως και από μεγάλες περιοχές του Ειρηνικού, του Ατλαντικού και του Ινδικού Ωκεανού.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία προσπαθεί τώρα να επιβεβαιώσει το σημείο από το οποίο εισήλθε στην ατμόσφαιρα και την ώρα που έγινε αυτό.

Πηγή
"I went numb when I learned to see..."

Re: NASA: Προειδοποίηση για συντριβή δορυφόρου στη Γη

4
so... the satellite did falled, but the sky seems to haven't fell on our heads for the time being!
the Canadians can't claim the same, since one of the parts fell not too long a distance away of a countryside town in Canada. yet, NASA had claimed that the part would have fallen in Sahara dessert!
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: NASA: Προειδοποίηση για συντριβή δορυφόρου στη Γη

6
γιατί είχε κολλήσει η επιλογή του πληκτρολογίου και δεν μπορούσαν να γράψω με ελληνικούς χαρακτήρες... οπότε ήταν το τέχνασμα για να μη χρησιμοποιήσω greekglish :P
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One