Προσοχή! Ο κάθε χρήστης φέρει όλη την ευθύνη των όσων γράφει. Σε περίπτωση λογομαχίας, οι συντονιστές δεν είναι υποχρεωμένοι να υπερασπιστούν κανέναν. Δεν υπάρχει "επίσημη άποψη του forum" (καθώς σε αυτό γράφει ο οποιοσδήποτε) και δεν θα πρέπει να στοχοποιείται αυτό λόγω μηνυμάτων μεμονωμένων μελών του. Σημειώστε πως, σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει εκτός ελέγχου, οι συντονιστές διατηρούν το δικαίωμα του κλειδώματος θεμάτων και επιβολής κυρώσεων. Θα πρέπει αυτό να γίνει σεβαστό ως προσπάθεια διατήρησης της ειρήνης και όχι ως "κόλπο" για να προαχθεί μια συγκεκριμένη άποψη. Παρακαλούμε επίσης να αποφεύγετε τις μακροσκελείς απαντήσεις.

Ο κόσμος αλλάζει, μήπως πρέπει να αλλάξουμε και εμείς;

1
Διευκρινίζω ότι δεν αναφέρομαι συγκεκριμένα στην τρέχουσα επικαιρότητα, είναι γενικότερος προβληματισμός.

Τα τελευταία χρόνια, η χώρα μας συνεχώς γκρεμίζεται, αυτό το ξέρουμε. Η θέση νέων ανθρώπων σαν εμάς, που απολαμβάνουμε τριτοβάθμια εκπαίδευση και ανήκουμε πρακτικά στον "ακαδημαϊκό χώρο" ποια πρέπει να είναι; Εξηγούμαι αμέσως.

Το πολιτικό θέμα νομίζω είναι καθαρά προσωπικό για τον καθένα. Ο καθένας έχει την οπτική του, στηρίζει ό,τι πιστεύει καλύτερο στις εκλογές, συμμετέχει ή όχι σε πορείες, καταλήψεις και άλλες μορφές αντίδρασης. Είναι όμως η αντίδραση από μόνη της επαρκής λύση;

Νομίζω ότι πλέον δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στους πολιτικούς. Ακόμα και η καλύτερη δυνατή κυβέρνηση να προκύψει (σύμφωνα με τα πιστεύω καθ' ενός), θα έχει συνεχώς να ασχολείται με πολύ δύσκολα κεντρικά θέματα, χωρίς να προλαβαίνει να ασχολείται με "λεπτομέρειες". Στο μεταξύ, ο διπλανός μας πεινάει, ο φίλος μας δεν έχει δουλειά, τα πανεπιστήμιά μας με τη σημερινή ή με την προηγούμενη εικόνα έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό τους (πέρα από τα οικονομικά) κτλ. Και μέσα σε όλα, πολύ βασικό, η ψυχολογία του κόσμου έχει γενικώς "πέσει". Φυσικό είναι συνεπώς ο κόσμος να αντιδρά συνεχώς και να πιέζει τις ήδη πιεσμένες όσο δεν πάει κυβερνήσεις, μπαίνοντας σε έναν τεράστιο φαύλο κύκλο.

Νομίζω ότι χρειαζόμαστε:
1. αφ' ενός μεν κεντρική αλλά και επιμέρους διοικήσεις με "κότσια" και διάθεση για σημαντικές αλλαγές προς κάτι καλύτερο (και όχι απλώς "να μπαλώσουμε τρύπες" σύμφωνα με ότι μας λέει η κάθε τρόικα)
2. αφ' ετέρου μια γενική διάθεση να αναθεωρήσει ο καθένας μας τα πάντα μέσα του. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αναλογιστούμε αν το κάθε τι που κάνουμε έχει ή δεν έχει νόημα σήμερα και αν μπορούμε να βρούμε κάτι καλύτερο για να το αντικαταστήσει. Και πρέπει επιτέλους να αφήσουμε τις γενικές συζητήσεις (πόσο μάλλον τις "τηλεοπτικοπαραθυρίστικες" συζητήσεις, εντός και εκτός τηλεόρασης), τις απαιτήσεις, τις καταδίκες και όσοι μπορούμε, με ό,τι μέσα και όρεξη έχει ο καθένας, να "ξαναχτίσουμε" τη χώρα μας, ξεκινώντας από το άμεσο περιβάλλον μας, αποφασίζοντας να δούμε τις βάσεις μας.

Νομίζω ότι είναι η καλύτερη δυνατή στιγμή να δείξει ο καθένας μας τον καλύτερό του εαυτό. Να αποβάλουμε το "ωχ αδερφέεε" και να σπουδάσουμε σωστότερα, να δουλέψουμε καλύτερα και κυρίως, να τα κάνουμε όλα αυτά σκεφτόμενοι το κοινωνικό όφελος. Νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται η κοινωνία μας αυτή τη στιγμή είναι ανθρώπους με δημιουργικότητα και διάθεση να προλάβουμε τα προβλήματα πριν μας φτάσουν στην άκρη του γκρεμού. Και τέτοιοι άνθρωποι μπορούμε να είμαστε όλοι εμείς που σπουδάζουμε μαζί. Στοίχημα είναι κάποια μέρα, αντί να λέμε μονάχα "όχι" σε ότι έρχεται από την κεντρική διοίκηση, να μπορούμε να "βάζουμε τα γυαλιά" σε αυτήν.

Φυσικά το "όχι" δεν έρχεται τυχαία στο κάθε τι. Αλλά πρέπει πραγματικά αυτή τη στιγμή να το βλέπουμε με διάθεση συζήτησης και αντιπρότασης. Και ας αφήσουμε επιτέλους στην άκρη τα "ααα, εσύ είσαι τέτοιος, τι να συζητήσω μαζί σου" κτλ. Εύκολοι οι χαρακτηρισμοί και οι "τηλεοπτικοπαραθυρίστικες" συζητήσεις, αλλά μόνο γόνιμη συζήτηση δεν κάνουμε έτσι, πόσο μάλλον να λύνουμε προβλήματα!

Σχόλια;

Re: Ο κόσμος αλλάζει, μήπως πρέπει να αλλάξουμε και εμείς;

2
MakisH έγραψε:Ο κόσμος αλλάζει, μήπως πρέπει να αλλάξουμε και εμείς;
Όχι :razz:
Spoiler: show
Μάκη άνοιξες μία τεράστια φιλοσοφική συζήτηση τώρα...Θα πραγματοποιήσω μια απόπειρα!

Η πραγματικότητα είναι ότι ΔΕΝ γίνεται να μην προκαλείς ''κακό'' στην κοινωνία με τον ένα ή άλλο τρόπο. Το στοίχημα είναι το ''καλό'' που προκαλείς να υπερισχύει του ''κακού'' καθημερινά και η τελική σούμα να κλείνει στο συν. Στόχος άρα θα πρέπει να είναι η ελαχιστοποίηση του 'κακού' και όσο το δυνατόν επένδυση στο κοινωνικό οφέλιμο (κοινωνικά οφέλιμο -> ατομικά οφέλιμο μακροπρόθεσμα). Το πρόβλημα είναι ότι αρκετοί επιλέγουν να λειτουργούν με αίσθημα κτηνώδους ατομικισμού (μεγαλοκαρχαρίες, μαφιόζοι, άνθρωποι της νύχτας κτλ) οπότε και δημιουργούν ένα ελλειματικό ισοζύγιο (πολύ κακό, λίγο καλό). Κάποιος πρέπει να καλύψει αυτό το έλλειμα και φυσικά ο κλήρος πέφτει στην πλειοψηφία. Η οποία βέβαια, ειδικά εδώ στην Ελλάδα, έχει (έχουμε) μάθει (και διδαχθεί): ''Ο έχων δύο χιτώνας να περιφρονεί τω μη έχοντι ή ακόμα και να του κλέβει αν τελικά έχει''. Καλώς ή κακώς (κακώς βασικά) βολευτήκαμε σε αυτήν την ανορθόδοξη κατάσταση (με ξένα χρήματα γίνανε τσάμπα πλούσιοι στην Ελλάδα) και τώρα που ήρθε η ώρα του ξεβολέματος, όποιος δεν βολεύτηκε καλά, τσινάει...(π.χ ''μαϊμούδες'' Ι.Δ.Α.Χ μπατζανάκιδες καθηγητών).

Σε ένα άδικο κράτος, οι πολίτες θα νιώθουν αδικημένοι. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Ούτε από τους πολιτικούς προς τον κόσμο, ούτε από τον κόσμο προς τους πολιτικούς. Η σχέση είναι αμφίδρομη. Το βασικό πρόβλημα δεν είναι τα συστήματα διακυβέρνησης. Στην Ελλάδα η κρίση είναι εντονότερη γιατί ξεγύμνωσε όλη τη φούσκα του νεολληνισμού. Ακριβά αμάξια, πολλαπλά δάνεια, αλόγιστες επενδύσεις, χρηματιστήριο, μπουζούκια, λίγη δουλειά πολλή γλώσσα, american dream, παραοικονομία στα ύψη, φοροδιαφυγή κ.α. Τα είδαμε γυρω μας, μπορεί κάποιοι που διαβάζατε να τα ζήσατε κιόλας. Η κρίση λοιπόν ήρθε και αποκάλυψε πληγές πολύ καλά κρυμμένες.

Ναι συμφωνώ Μάκη, το πρόβλημα εντοπίζεται κατα βάση στον ίδιο τον λαό (άρα και στο ατομικό κομμάτι αν πάμε στο μερικό). Έναν πολύ ταλαιπωρημένο λαό τις τελευταίες δεκαετίες και ακόμα παρα πίσω (πριν ακόμα ιδρυθεί το κράτος Ελλάδα). Σημασία έχει ότι σήμερα είναι η Ελλάδα, αύριο θα είναι η Τουρκία, μεθαύριο η Βουλγαρία. Η οικονομική κρίση και οι πόλεμοι θα συνεχίζονται. Δεν γίνεται να σταματήσουν γιατί κάπως πρέπει να πλουτίσουν κάποιοι αχόρταγοι. :T: Να μείνουμε ομως με σταυρωμένα χέρια? Όχι. Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον καθημερινά ο καθένας με τον δικό του τρόπο να δίνει το δικό του συν στην κοινωνία και ας μοιάζει μάταιο όλο αυτό αφού θα πληρώνουμε αμαρτίες άλλων...Παράλληλα, όμως, πρέπει να αντιλαμβανόμαστε όλοι ποιος είναι ο κοινωνικά αναιδής που προκαλεί αυτό το χάος προς όφελός του (hint: καποιοι τα λένε ''αφεντικά'' με την ευρεία έννοια).

Και στα δικά μας...Δεν πα να διαφωνούμε αν το να κλείνεις το Ε.Μ.Π. είναι λύση, το θέμα είναι μέσα από όλο αυτό να υπάρξει αληθινή αξιολόγηση για το ποιος ζημιώνει το ίδρυμα, τι ανάγκες έχει το ίδρυμα, τι φιλοδοξίες έχει, πόσο κόσμο μπορεί να δέχεται κάθε χρόνο, πόσοι τελικά του κάνουν (προσωπικό ή/και φοιτητές), πως θα αλλάξουμε το πανεπιστημιακό μας περιβάλλον στο καλύτερο σε γενικότερο πλαίσιο.

Δεν το κρύβω. Μέσα στο όλο κλίμα απαισιοδοξίας που όλους μας έχει ρίξει, πίσω από ολο αυτό νομίζω πως μόνο καλύτερα πράγματα μπορούν να έρθουν για την Ελλάδα αρκεί να υπάρξουν αλληλουποχωρήσεις και εσωτερικός διάλογος. Η Ελλάδα είναι μία χώρα προικισμένη με τόσα πολλά πράγματα (γεωγραφική θέση, ομορφιές, ιστορία, γνώση). Δυστυχώς, αυτό αποτελεί ευχή και κατάρα για ένα έθνος (αναφέρομαι κυρίως στην γεωπολιτικής σημασίας θέση της). Το θέμα βέβαια δεν είναι να επιβιώσει η Ελλάδα έναντι άλλων χωρών, το θέμα είναι οι λαοί όλου του κόσμου να ζήσουν καλά, ούτε πλούσια, ούτε φτωχά. Με ένα + σε κάθε επίπεδο για όλο τον κόσμο. :bigbeer:

Μάκη ίσως ξέφυγα από το point σου ελαφρώς (πολύ ^^ ), συμφωνούμε πάντως :razz:

Ουφ, σεντόνι, συγγνώμη παιδιά!
ΚΩ.ΜΗΤ.Η.Σ και στους Χημικους Μηχανικους!

Δύο Φράσεις Προκαλούν Αληθινό Τρόμο: ''Κάναμε ό,τι μπορούσαμε..'' και ''ο Βύντρα Σεντράρει! :o ''
cron