Προτάσεις για τροποποίηση καταστατικού Φ.Σ
Δημοσιεύτηκε: Παρ 22 Νοέμ 2013, 8:25 am
από BrAVeSirRObin
Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και επειδή κάποιος και κάπως πρέπει να ξεκινήσει:007 έγραψε:Μπορούμε όλοι εμείς που υποστηρίζουμε ότι νοιαζόμαστε για τη σχολή και που ασκούμε κριτική στο φοιτητικό σύλλογο, να δωρίσουμε στον ταλαιπωρημένο αυτό χώρο ένα νέο καταστατικό που θα τον βοηθήσει να λειτουργήσει ομαλότερα στο εξής.
Νομίζω μέσα από κάτι τέτοιο θα φανεί και το αν αυτή η σχολή και ο σύλλογος της αξίζουν ακόμη κάτι ή έχουν εκφυλιστεί τελείως. Μια ιδέα..
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - ΣΚΕΨΕΙΣ
Spoiler: show
Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι το πολιτικό σκηνικό έχει κομματικοποιήθει έντονα στο πανεπιστήμιο τα τελευταία χρόνια, οι προτάσεις μου θα έχουν ως στόχο την απαγκίστρωση του ΦΣ από αυτές. Με ποιον τρόπο? Θα δείτε παρακάτω...
ΔΟΜΗ
Τα όργανα αποφάσεων της σχολής όπως τα έχω στο μυαλό μου είναι τα επόμενα:
Σ.Ε.Ε: Το Σώμα Εκπροσώπων Ετών είναι ένα σύνολο από φοιτητές από όλα τα έτη της σχολής. Συνολικά θα είναι 25 άτομα (5 άτομα/έτος) (+3 αντικαταστάτες/ετος). Για να μπορεί να πάρει απόφαση το Σ.Ε.Ε θα πρέπει να είναι παρόν τουλάχιστον 3 από τους εκπροσώπους κάθε έτους (σύνολο δηλαδή 15). Οι πρωτοετείς δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά θα πρέπει αναγκαστικά να είναι παρόν και να συμμετέχουν ενεργά με προτάσεις και προβληματισμούς τους.
Πώς θα προκύπτουν: Ουσιαστικά το σύστημα εκλογής θα είναι οι ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΤΩΝ. Σε εκείνες, με απαρτία τουλάχιστον του 1/2 των φοιτητών που φέρουν κωδικό με το αντίστοιχο έτος εισαγωγής + κάποιες ειδικές περιπτώσεις φοιτητών (ανάγκη για μελέτη περιπτώσεων), θα πραγματοποιείται μυστική ψηφοφορία. Όλοι οι φοιτητές με κωδικό του αντίστοιχου έτους θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή για εκπρόσωποι στο Σ.Ε.Ε. Κάθε φοιτητής με δικαίωμα ψήφου στο δεδομένο έτος (θα δούμε ποιοι πέρα από τον αριθμο μητρώου...) θα μπορεί να ψηφίσει μέχρι 4 άτομα. Μεταξύ αυτών των 4 ατόμων Max που θα ψηφίζει, θα πρέπει να βάζει και ένα ειδικό σημάδι για ποιον θα ήθελε για πρόεδρο έτους. Μετά την καταμέτρηση οι 5 πρώτοι θα αποτέλουν τους ''Εκπροσώπους του Έτους''. Οι τρεις επόμενοι σε ψήφους θα αποτελούν αναπληρωματικά μέλη. Από αυτούς τους 5 πρώτους μπορούν να δηλώσουν όσοι θέλουν για εκπρόσωποι στο ''Ειδικό Συμβούλιο''. Μεταξύ τους οι 5 θα ψηφίσουν ποιους 2 επιλέγουν (μπορούν να ψηφίσουν και τον ευατό τους) για εκπροσώπους στο ''Ειδικό Συμβούλιο''. Σε έναν από τους 5 προστίθεται και η 1 ψήφος από το σύνολο του έτους (αυτός που έχει τα περισσότερα ειδικά σημάδια δίπλα στο ονομά του). Οι υπόλοιποι θα 3(+3) θα είναι αντικαταστάτες. Κάθε έτος λοιπόν θα έχει 5 (+3) εκπροσώπους (ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ 8 ΑΤΟΜΑ με αντικαταστάτες) στο Σ.Ε.Ε.
Ε.Σ: Το Ειδικό Συμβούλιο αποτελεί μία ακόμα μικρότερη ομάδα φοιτητών. Ουσιαστικά είναι οι εκλεγμένοι 2 από τους εκπροσώπους των ετών από κάθε έτος. Οι αντικαταστάτες τους είναι οι υπόλοιποι 3 από τους 5 εκπροσώπους ετών (+3 οι αναπληρωματικοί των εκπροσώπων). Έτσι, κάθε έτος έχει 2 άτομα στο Συμβούλιο. Ωστόσο, το 1ο έτος, λόγω επικινδυνότητας πολιτικού αποπροσανατολισμού κατα την επιλογή των εκπροσώπων (ΔΕΣ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟ), ΔΕΝ θα έχει δικαίωμα ψήφου ΟΥΤΕ στο Ε.Σ ούτε στο Σ.Ε.Ε. Για να μπορεί να πάρει απόφαση το Ε.Σ θα πρέπει να είναι παρόν ο πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος και άλλα 4 άτομα (εξαιρούνται οι 1οετείς).
Οι ρόλοι θα είναι οι επόμενοι:
* Επειδή, οι πρωτοετείς είναι μία πολιτικά ευαίσθητη ομάδα και δες το επόμενο....
Εκλογές Έτους: Πότε?
Οι Εκλογές Έτους θα λαμβάνουν χώρα για το 2ο, 3ο και 4ο έτος στο τέλος του αντίστοιχου Εαρινού Εξαμήνου, 1 Μήνα πρίν την κανονική εξεταστική του αντίστοιχου εξαμήνου. Τα αποτελέσματα των εκλογών θα αφορούν το επόμενο ακαδημαϊκο έτος, γι αυτό δεν έχει νοήμα εκλογές 5ου έτους...Αντίστοιχα, επειδή οι 1ο ετείς δεν θα έχουν προηγούμενο εξάμηνο στην σχολή, θα πραγματοποιούν ΔΥΟ Εκλογές Έτους. Μία 1 μήνα μετά το επίσημο τέλος των εγγραφών, και 1 ακόμα 1 μήνα πριν την κανονική εξεταστική του 2ου εξαμήνου που θα αφορά τους εκπροσώπους τους όταν θα είναι 2οετείς. Για ζητήματα φλέγοντα για τον Φ.Σ στο διάστημα πριν των πρώτων εκλογών των 1οετών, το Σ.Ε.Ε και το Ε.Σ θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις ελεύθερα (άλλωστε δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου). Οι απαρτίες ορίζονται ανάλογα τότε...Οι εκλογές των 1οετων θα λαμβάνουν χώρα παρουσία των εκπροσώπουν που συστήνουν το Ε.Σ (δες απαρτία Ε.Σ) για διασφάλιση της διαδικασίας.
Παρατάξεις θα έχει?
Ναι θα υπάρχουν! Απλά θα έχουν μια εντελώς πιο περιορισμένη δράση. Γιατί θα έχουν λιγότερη δράση? Διότι για να καταφέρουν να μπουν στην ''εξουσία'' θα πρέπει να πείσουν τους ίδιους τους συμφοιτητές τους ότι αξίζει να τους επιλέξουν στις εκλογές έτους (και όχι σχολής...). Οπότε παιδιά, τέρμα οι καφέδες στα κυλικεία, τέρμα τα τραπεζάκια. Όσο πιο συχνά είστε στο αμφιθέατρο τόσο πιο πολύ θα πείθεται ότι ασχολείστε πραγματικά
ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΠΩΣ ΤΙΣ ΞΕΡΟΥΜΕ! Κάθε χρόνο η ύπαρξη μιας πολιτικής παράταξης θα προυποθέτει την εγγραφή της στην ειδική κατηγορία ''Πολιτικές Ομάδες''. Τί σημαίνει αυτό? Αν θέλει να υπάρχει η ΔΑΠαρα ή τα ΕΑΑΚ στην σχολή θα πρέπει να δηλώνουν τι παράταξη είναι και ποιοι ο εκπρόσωποί της (τουλάχιστον 3). Η δήλωση θα γίνεται στο 1ο ετήσιο Σ.Ε.Ε που θα λαμβάνει χώρα 2 εβδομάδες από την Έναρξη των μαθημάτων του Χειμερινού Εξαμήνου. Αν τεθεί θέμα έγκρισης ή μη έγκρισης της συγκεκριμένης πολιτικής ομάδας (π.χ Χρυσή Αυγή στους Χημ.Μηχ) από το Σ.Ε.Ε τότε καλείται εντός 1 εβδομάδας έκτακτη Γενική Συνέλευση. Οι Πολιτικές Ομάδες, δυστυχώς, δεν θα έχουν το δικαίωμα αφισοκόλλησης, παρά μόνο σε ειδικούς πίνακες σε 6 σημεία στην σχολή (Απέναντι από τουαλέτες στην είσοδο από το 242, στον τοίχο έξω από το αναγνωστήριο, έξω από το PC Lab 1, έξω από το PC Lab 2, ανάμεσα σε άιθουσα 29 και ΑΜΦ.2 , έξω από την αίθουσα 31). Επίσης, ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΡΑΠΕΖΑΚΙΑ! Θα μπορούν ωστόσο να διατηρήσουν ειδικές αποθήκες-''στέκια'' μετά από έγκριση από το Σ.Ε.Ε. ΟΙ Πολιτικές Ομάδες θα έχουν το δικαίωμα συμμετοχής (αλλά όχι ψήφου) στο Σ.Ε.Ε, στο οποίο και θα μπορούν να φέρνουν γραπτώς τις προτάσεις τους με max 2 εκπροσώπους. Οποιαδήποτε αφισοκόλληση εκτός των δεδομένων σημείων θα δίνει το δικαίωμα να τμωρήσει ανευ προειδοποίησης την αντίστοιχη πολιτική ομάδα με αφαίρεση της ιδιότητας υποβολής προτάσεων και παρουσίας στο Σ.Ε.Ε για όσο καιρό κρίνει. Οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων θα έχουν το δικαίωμα να εκλεγούν εκπρόσωποι στις αντίστοιχες εκλογές έτους.
Φοιτητικός Οβολός
Όχι δεν είμαι τσάτσος της κυβέρνησης ούτε αποσκοπώ στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων. Η πρόταση μου είναι η οικονομική ενίσχυση του ταμίου του φοιτητικού συλλόγου από τους ίδιους τους φοιτητές με υποχρεωτική καταβολή ενός ευτελούς ποσού (5ή10 ευρώ/χρόνο). Το ποσό αυτό θα δίνει αυτόματα το δικαίωμα σε συμμετοχή στις εκλογές έτους, στις γ.σ και στις εκδρομές ετών (2ο και 4ο έτος οι εκδρομες...). Με την καταβολή του ποσού ο φοιτητής θα αναγράφεται σε ειδικές ηλεκτρονικές λίστες. Τα χρήματα που θα μαζεύονται θα συλλέγονται σε τραπεζικό λογαριασμό. Η διαχείριση των χρημάτων θα επικυρώνεται από το Σ.Ε.Ε. Δικαίωμα υποβολής προτάσεων για χρήση των χρημάτων θα έχουν όλοι όσοι εργάζονται ή φοιτούν στην Σχολή. Μέρος των χρημάτων θα καταλήγει ως πρόσθετο ποσό για την πραγματοποίηση εκδρομών έτους, βιβλία, εξοπλισμός για το αναγνωστήριο και τα εργαστήριο, κ.α πολλά.
Γενικές Συνελεύσεις
Οι Γ.Σ είναι το ανώτατο όργανο αποφάσεων της σχολής. Γ.Σ θα καλείται όταν τουλάχιστον οι μισοί από τους παρόντες σε Σ.Ε.Ε (αν σε απαρτία) δηλώσουν ότι είναι ανάγκη να πραγματοποιηθεί. Εκτός αυτών υπάρχει η δυνατότητα καλέσματος σε Γ.Σ αν μαζευτούν υπογραφές+ονοματεπώνυμο , τουλάχιστον από το 1/5 των φοιτητών που έχουν καταβάλει τον ''φοιτηικό οβολό'' (γενικά αν δεν το θέλουμε αυτό που μπορούμε να πούμε αυτών που ψήφισαν στις εκλογές). Στις γενικές συνελεύσεις θα τοποθετείται το Ε.Σ, το οποίο θα είναι υπεύθυνο και για την ομαλή λειτουργία της συνέλευσης. Πλαίσια από πολιτικές ομάδες δεν θα υπάρχουν, ωστόσο θα μπορούν να τοποθετηθούν αν το επιθυμούν με 1 εκπρόσωπο. Θα ψηφίζονται ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΧΙ ΠΛΑΙΣΙΑ! Οι πρωτοετείς θα έχουν το δικαίωμα ψήφου όπως όλοι οι υπόλοιποι φοιτητές. Απαρτία θα ορίζεται αν το 1/5 των φοιτητών που έχουν καταβάλει τον ''φοιτητικό οβολό'' (γενικά αν δεν το θέλουμε αυτό που μπορούμε να πούμε αυτών που ψήφισαν στις εκλογές) είναι εκεί.
ΔΟΜΗ
Τα όργανα αποφάσεων της σχολής όπως τα έχω στο μυαλό μου είναι τα επόμενα:
- Γενική Συνέλευση
- Σώμα Εκπροσώπων Ετών
- Ειδικό Συμβούλιο
Σ.Ε.Ε: Το Σώμα Εκπροσώπων Ετών είναι ένα σύνολο από φοιτητές από όλα τα έτη της σχολής. Συνολικά θα είναι 25 άτομα (5 άτομα/έτος) (+3 αντικαταστάτες/ετος). Για να μπορεί να πάρει απόφαση το Σ.Ε.Ε θα πρέπει να είναι παρόν τουλάχιστον 3 από τους εκπροσώπους κάθε έτους (σύνολο δηλαδή 15). Οι πρωτοετείς δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά θα πρέπει αναγκαστικά να είναι παρόν και να συμμετέχουν ενεργά με προτάσεις και προβληματισμούς τους.
Πώς θα προκύπτουν: Ουσιαστικά το σύστημα εκλογής θα είναι οι ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΤΩΝ. Σε εκείνες, με απαρτία τουλάχιστον του 1/2 των φοιτητών που φέρουν κωδικό με το αντίστοιχο έτος εισαγωγής + κάποιες ειδικές περιπτώσεις φοιτητών (ανάγκη για μελέτη περιπτώσεων), θα πραγματοποιείται μυστική ψηφοφορία. Όλοι οι φοιτητές με κωδικό του αντίστοιχου έτους θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή για εκπρόσωποι στο Σ.Ε.Ε. Κάθε φοιτητής με δικαίωμα ψήφου στο δεδομένο έτος (θα δούμε ποιοι πέρα από τον αριθμο μητρώου...) θα μπορεί να ψηφίσει μέχρι 4 άτομα. Μεταξύ αυτών των 4 ατόμων Max που θα ψηφίζει, θα πρέπει να βάζει και ένα ειδικό σημάδι για ποιον θα ήθελε για πρόεδρο έτους. Μετά την καταμέτρηση οι 5 πρώτοι θα αποτέλουν τους ''Εκπροσώπους του Έτους''. Οι τρεις επόμενοι σε ψήφους θα αποτελούν αναπληρωματικά μέλη. Από αυτούς τους 5 πρώτους μπορούν να δηλώσουν όσοι θέλουν για εκπρόσωποι στο ''Ειδικό Συμβούλιο''. Μεταξύ τους οι 5 θα ψηφίσουν ποιους 2 επιλέγουν (μπορούν να ψηφίσουν και τον ευατό τους) για εκπροσώπους στο ''Ειδικό Συμβούλιο''. Σε έναν από τους 5 προστίθεται και η 1 ψήφος από το σύνολο του έτους (αυτός που έχει τα περισσότερα ειδικά σημάδια δίπλα στο ονομά του). Οι υπόλοιποι θα 3(+3) θα είναι αντικαταστάτες. Κάθε έτος λοιπόν θα έχει 5 (+3) εκπροσώπους (ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ 8 ΑΤΟΜΑ με αντικαταστάτες) στο Σ.Ε.Ε.
Ε.Σ: Το Ειδικό Συμβούλιο αποτελεί μία ακόμα μικρότερη ομάδα φοιτητών. Ουσιαστικά είναι οι εκλεγμένοι 2 από τους εκπροσώπους των ετών από κάθε έτος. Οι αντικαταστάτες τους είναι οι υπόλοιποι 3 από τους 5 εκπροσώπους ετών (+3 οι αναπληρωματικοί των εκπροσώπων). Έτσι, κάθε έτος έχει 2 άτομα στο Συμβούλιο. Ωστόσο, το 1ο έτος, λόγω επικινδυνότητας πολιτικού αποπροσανατολισμού κατα την επιλογή των εκπροσώπων (ΔΕΣ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟ), ΔΕΝ θα έχει δικαίωμα ψήφου ΟΥΤΕ στο Ε.Σ ούτε στο Σ.Ε.Ε. Για να μπορεί να πάρει απόφαση το Ε.Σ θα πρέπει να είναι παρόν ο πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος και άλλα 4 άτομα (εξαιρούνται οι 1οετείς).
Οι ρόλοι θα είναι οι επόμενοι:
- 1 Πρόεδρος
- 1 Αντιπρόεδρος
- 1 Γραμματέας
- 1 Ταμίας
- 6 Μέλη (οι 2 θα είναι αναγκαστικά 1οετείς)
* Επειδή, οι πρωτοετείς είναι μία πολιτικά ευαίσθητη ομάδα και δες το επόμενο....
Εκλογές Έτους: Πότε?
Οι Εκλογές Έτους θα λαμβάνουν χώρα για το 2ο, 3ο και 4ο έτος στο τέλος του αντίστοιχου Εαρινού Εξαμήνου, 1 Μήνα πρίν την κανονική εξεταστική του αντίστοιχου εξαμήνου. Τα αποτελέσματα των εκλογών θα αφορούν το επόμενο ακαδημαϊκο έτος, γι αυτό δεν έχει νοήμα εκλογές 5ου έτους...Αντίστοιχα, επειδή οι 1ο ετείς δεν θα έχουν προηγούμενο εξάμηνο στην σχολή, θα πραγματοποιούν ΔΥΟ Εκλογές Έτους. Μία 1 μήνα μετά το επίσημο τέλος των εγγραφών, και 1 ακόμα 1 μήνα πριν την κανονική εξεταστική του 2ου εξαμήνου που θα αφορά τους εκπροσώπους τους όταν θα είναι 2οετείς. Για ζητήματα φλέγοντα για τον Φ.Σ στο διάστημα πριν των πρώτων εκλογών των 1οετών, το Σ.Ε.Ε και το Ε.Σ θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις ελεύθερα (άλλωστε δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου). Οι απαρτίες ορίζονται ανάλογα τότε...Οι εκλογές των 1οετων θα λαμβάνουν χώρα παρουσία των εκπροσώπουν που συστήνουν το Ε.Σ (δες απαρτία Ε.Σ) για διασφάλιση της διαδικασίας.
Παρατάξεις θα έχει?
Ναι θα υπάρχουν! Απλά θα έχουν μια εντελώς πιο περιορισμένη δράση. Γιατί θα έχουν λιγότερη δράση? Διότι για να καταφέρουν να μπουν στην ''εξουσία'' θα πρέπει να πείσουν τους ίδιους τους συμφοιτητές τους ότι αξίζει να τους επιλέξουν στις εκλογές έτους (και όχι σχολής...). Οπότε παιδιά, τέρμα οι καφέδες στα κυλικεία, τέρμα τα τραπεζάκια. Όσο πιο συχνά είστε στο αμφιθέατρο τόσο πιο πολύ θα πείθεται ότι ασχολείστε πραγματικά

Φοιτητικός Οβολός
Όχι δεν είμαι τσάτσος της κυβέρνησης ούτε αποσκοπώ στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων. Η πρόταση μου είναι η οικονομική ενίσχυση του ταμίου του φοιτητικού συλλόγου από τους ίδιους τους φοιτητές με υποχρεωτική καταβολή ενός ευτελούς ποσού (5ή10 ευρώ/χρόνο). Το ποσό αυτό θα δίνει αυτόματα το δικαίωμα σε συμμετοχή στις εκλογές έτους, στις γ.σ και στις εκδρομές ετών (2ο και 4ο έτος οι εκδρομες...). Με την καταβολή του ποσού ο φοιτητής θα αναγράφεται σε ειδικές ηλεκτρονικές λίστες. Τα χρήματα που θα μαζεύονται θα συλλέγονται σε τραπεζικό λογαριασμό. Η διαχείριση των χρημάτων θα επικυρώνεται από το Σ.Ε.Ε. Δικαίωμα υποβολής προτάσεων για χρήση των χρημάτων θα έχουν όλοι όσοι εργάζονται ή φοιτούν στην Σχολή. Μέρος των χρημάτων θα καταλήγει ως πρόσθετο ποσό για την πραγματοποίηση εκδρομών έτους, βιβλία, εξοπλισμός για το αναγνωστήριο και τα εργαστήριο, κ.α πολλά.
Γενικές Συνελεύσεις
Οι Γ.Σ είναι το ανώτατο όργανο αποφάσεων της σχολής. Γ.Σ θα καλείται όταν τουλάχιστον οι μισοί από τους παρόντες σε Σ.Ε.Ε (αν σε απαρτία) δηλώσουν ότι είναι ανάγκη να πραγματοποιηθεί. Εκτός αυτών υπάρχει η δυνατότητα καλέσματος σε Γ.Σ αν μαζευτούν υπογραφές+ονοματεπώνυμο , τουλάχιστον από το 1/5 των φοιτητών που έχουν καταβάλει τον ''φοιτηικό οβολό'' (γενικά αν δεν το θέλουμε αυτό που μπορούμε να πούμε αυτών που ψήφισαν στις εκλογές). Στις γενικές συνελεύσεις θα τοποθετείται το Ε.Σ, το οποίο θα είναι υπεύθυνο και για την ομαλή λειτουργία της συνέλευσης. Πλαίσια από πολιτικές ομάδες δεν θα υπάρχουν, ωστόσο θα μπορούν να τοποθετηθούν αν το επιθυμούν με 1 εκπρόσωπο. Θα ψηφίζονται ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΧΙ ΠΛΑΙΣΙΑ! Οι πρωτοετείς θα έχουν το δικαίωμα ψήφου όπως όλοι οι υπόλοιποι φοιτητές. Απαρτία θα ορίζεται αν το 1/5 των φοιτητών που έχουν καταβάλει τον ''φοιτητικό οβολό'' (γενικά αν δεν το θέλουμε αυτό που μπορούμε να πούμε αυτών που ψήφισαν στις εκλογές) είναι εκεί.
