Πληροφορίες για τα μαθήματα επιλογής 5ου εξ.

1
Μήπως γνωρίζει κανείς ποιά επιλεγόμενα μαθήματα του 5ου εξαμήνου έχουν απαλλακτική εργασία;
Εάν πάει κάποιος στην ενημέρωση ας μας ενημερώσει για το τι είπαν;
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος MakisH την Σάβ 08 Οκτ 2016, 1:17 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Re: Πληροφορίες για τα μαθήματα επιλογής 5ου εξ.

3
Παρακολούθησα σήμερα την εκδήλωση, η οποία ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα και μου άλλαξε κάπως την άποψή μου για μερικά μαθήματα (για τα οποία ήμουν προκατειλημμένος). Για όσους ίσως χάθηκαν, η εκδήλωση άλλαξε τόπο τελευταία στιγμή. Έγινε στο αμφιθέατρο Φυσικής, στο κτίριο Φυσικής, αντί για το αμφ.4 Γ.Ε. . Για όσους δεν παρευρέθηκαν (αν και ήταν πολύς κόσμος εκεί) παραθέτω κάποια highlights που θυμάμαι αυτή τη στιγμή. Εάν κάνω κάπου λάθος διορθώστε με, γιατί δεν κράτησα σημειώσεις. Αναφέρω τα μαθήματα με τη σειρά που παρουσιάστηκαν και τι κράτησα εγώ από αυτά (ή τέλος πάντων τι θυμάμαι, τι μπορεί να σας ενδιαφέρει κτλ):

Κβαντική Χημεία - φασματοσκοπία Laser
Το μάθημα δίδασκε μέχρι πέρσι η κα Καλατζοπούλου και από φέτος η κα Καραγιάννη. Μου φάνηκε αρκετά θεωρητικό ως θέμα (αν και δίνει κάποιες πολύ δυνατές βάσεις για άλλα μαθήματα). Απαιτεί αρκετά μαθηματικά, για τα οποία είπε η κα Καραγιάννη ότι θα προσπαθήσει να δώσει τις βάσεις. Τα βιβλία παραμένουν τα ίδια που διδάσκονταν μέχρι πέρσι, συν κάποιες σημειώσεις της. Για το κομμάτι της ύλης που αφορά τα Laser, θα γίνουν κάποιες επισκέψεις σε ερευνητικά κέντρα για να δει κανείς πώς λειτουργούν και χρησιμοποιούνται. Ο βαθμός καθορίζεται από την τελική εξέταση και την (μάλλον υποχρεωτική αν θυμάμαι καλά) συγγραφή 3 εργασιών-θεμάτων με ποσοστά 50-50.

Διάβρωση και προστασία μετάλλων
Το μάθημα διδάσκει εδώ και αρκετά χρόνια η κα Βασιλείου. Απαιτεί κυρίως κάποιες γνώσεις ηλεκτροχημείας (καθώς μελετούνται κυρίως οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις), ενώ δεν απαιτείται να έχει παρακολουθήσει κανείς το μάθημα "χημεία και τεχνολογία μετάλλων" του 4ου εξαμήνου. Ο βαθμός καθορίζεται από την εξέταση και από κάποια προαιρετική εργασία. Δεν θυμάμαι λεπτομέρειες αλλά νομίζω ότι μετράει 30% η εργασία.

Κινητική - Μηχανισμοί ετερογενών αντιδράσεων
...ή, σωστότερα σύμφωνα με τον κ. Πολυμένη "Εφαρμογές Χημικής Κινητικής". Το μάθημα εξετάζει εφαρμογές της Χημικής Κινητικής (και συγκεκριμένα το κομμάτι των ετερογενών αντιδράσεων) στη βιομηχανία και όχι μόνο. Το μάθημα διδάσκει από πέρυσι ο κ. Πολυμένης και το βιβλίο του μαθήματος το έχει γράψει ο ίδιος. Είναι στο ίδιο στυλ με τα βιβλία της Φυσικοχημείας ΙΙ, αλλά σε πολύ μικρότερο μέγεθος. Δεν υπάρχει η δυνατότητα προαιρετικής εργασίας, αλλά, σύμφωνα με τον διδάσκοντα, όσοι παρακολουθούν το μάθημα γράφουν και πολύ καλά στις εξετάσεις. Το πρώτο κομμάτι του μαθήματος θα είναι (μέχρι και φέτος) μια εισαγωγή στην Χημική Κινητική, δηλαδή προσπαθεί να καλύψει τα όποια κενά υπάρχουν από το προηγούμενο αντίστοιχο μάθημα.

Προχωρημένα θέματα κατάλυσης
Διδάσκει η κα Δημοτίκαλη και το περιεχόμενο είναι σαφές από τον τίτλο. Υπάρχει δυνατότητα να γίνει μια εργασία, η οποία σε συνδυασμό με την προφορική εξέταση σε αυτήν και στο πρώτο κομμάτι (γενικότερο) του μαθήματος δρα απαλλακτικά για την τελική εξέταση. Μπορεί κάποιος να διαλέξει να κριθεί και σύμφωνα με την τελική εξέταση μόνο.

Ειδικά κεφάλαια Οργανικής Χημείας
Διδάσκει ο κ. Τσολομύτης. Δείτε το περιεχόμενο του μαθήματος στην περιγραφή του στον οδηγό σπουδών. Υπάρχει η δυνατότητα μιας ατομικής (και όχι ομαδικής) απαλλακτικής εργασίας με παρουσίαση.

Ας με διορθώσει/συμπληρώσει κάποιος άλλος που να παρακολούθησε την εκδήλωση. :)

Re: Πληροφορίες για τα μαθήματα επιλογής 5ου εξ.

5
Εγώ είχα πάρει το επιλογής του κ. Πολυμένη και τολμώ να πω ότι ήταν το πιο εύκολο μάθημα που έχω κάνει στη σχολή. Το πρώτο κομμάτι είναι μία επανάληψη της κινητικής που κάνουμε στη ΦΧΜ ΙΙΙ μέσα από παραδείγματα και ασκήσεις. Στο 2ο κομμάτι του μαθήματος μιλάει πιο πολύ για ετερογενή κατάλυση με ρόφηση-απορρόφηση ουσιών σε υποστρώματα κλπ. Το βιβλίο είναι γύρω στις 100 σελίδες και πέρσι στην εξέταση είχε και ένα bonus θέμα(μία απόδειξη) που βοηθάει να γράψεις πολύ καλό βαθμό. Ακόμα και αν δεν παρακολουθήσεις το μάθημα και διαβάσεις τα παραδείγματα του βιβλίου γράφεις καλά. Γενικά αρκετά εύκολο μάθημα ειδικά για κάποιον που τα πηγαίνει καλά με τη ΦΧΜ ΙΙΙ. Για τα υπόλοιπα δεν έχω ιδεά..
People wishing to analyze nature without using mathematics just settle for a reduced understanding.

Re: Πληροφορίες για τα μαθήματα επιλογής 5ου εξ.

6
Από το site της Σχολής:
http://www.chemeng.ntua.gr/main.php?news&news_item=481
12 Οκτ 2011 : Αναβολή παρουσίασης μαθημάτων επιλογής
Η παρουσίαση των μαθημάτων επιλογής 5ου και 7ου εξαμήνου που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 14/10, αναβάλλεται.
People wishing to analyze nature without using mathematics just settle for a reduced understanding.

Re: Πληροφορίες για τα μαθήματα επιλογής 5ου εξ.

8
Όχι. Λογικά πήρε τη θέση του "κινητική, μηχανισμοί ετερογενών αντιδράσεων". Εγώ προσωπικά είχα πάρει αυτό που ήταν πολύ εύκολο με ένα πολύ μικρό βιβλίο και ουσιαστικά για μένα τουλάχιστον ήταν ένα αδιάφορο μάθημα. Το updated μάθημα όμως φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον!
People wishing to analyze nature without using mathematics just settle for a reduced understanding.

Re: Πληροφορίες για τα μαθήματα επιλογής 5ου εξ.

10
Κι εγώ όπως κι ο tim, είχα πάρει το μάθημα του Πολυμένη με την παλιά του μορφή. Δεν ξέρω τι ύλη καλύπτει ακριβώς, αλλά απότι θυμάμαι σκοπός του Πολυμένη ήταν να εισάγει λίγο τους φοιτητές στη Βιοχημεία, ώστε να βοηθήσει και για το μάθημα του Κέκου στο 6ο 'Βιοτεχνολογία'.

Και πιθανόν να είναι χρήσιμο και στα επόμενα εξάμηνα, ειδικά αν ισχύσει αυτό που ακούγεται, ότι το μάθημα της Βιοχημικής Μηχανικής, από την κατεύθυνση του 7ου, γίνει κορμού (να σταματήσει και το πασάλειμμα στα ΜΧΔ ΙΙ)
9 για το carefree και το κοινωνικό μήνυμα
cron