[2ο] Σύνδεση μικροσκοπικών-μακροσκοπικών ιδιοτήτων με Η/Υ

1
Για να μην πελαγώσετε με την εργασία, διευκρινίζω κάποια πράγματα που μου σπάσαν το κεφάλι πέρσι...

1. Για να κατεβάσετε τα αρχεία δεν μπορείτε να συνδεθείτε μέσω web browser. Χρειάζεστε έναν ftp client. Δοκιμάστε ένα από τα παρακάτω:
  • FileZilla - Είναι ένα από τα καλύτερα, με πλήρως γραφικό περιβάλλον και ευκολία χρήσης του τύπου drag-'n'-drop.
  • PuTTY - Είναι "παλιότερης" σχολής, με πιο απλές λειτουργίες, αλλά χωρίς να γλιτώνετε το περιβάλλον εντολών. Είναι το ίδιο που χρησιμοποιεί (ή χρησιμοποιούσε) η ομάδα του κυρίου Θεοδώρου αν θυμάμαι καλά.
2. To πρώτο μέρος της προσομοίωσης θα πάρει πάρα πολλή ώρα (εκτιμώ περίπου 2 ώρες) καθώς στο input είναι ορισμένα 200 εκατομμύρια βήματα προσομοίωσης. Καλή υπομονή... Δεν μπορώ να κρίνω τη σχέση του αριθμού αυτού με τα απαιτούμενα βήματα για ικανοποιητική ακρίβεια, θα μπορούσατε να ρωτήσετε τον κύριο Θεοδώρου...

3. Στο τέλος του πρώτου μέρους της προσομοίωσης θα πρέπει να μεταφέρετε τα αρχεία "cnfile" και "input.dat" από το φάκελο "nvtmclj" στον φάκελο "postnvtmc", αντικαθιστώντας τα ήδη υπάρχοντα.

4. Για το post-processing δεν είναι συνδεδεμένοι οι κώδικες σε ένα project, άρα πρέπει να το φτιάξετε. Ξεκινήστε ένα νέο project, μεταφέρετε όλα τα αρχεία στον φάκελό του και προσθέστε τα στο project (Project>Add to project>files). Σημειώστε οτι όλοι οι κώδικες είναι γραμμένοι σε Fortran 77 άρα θα πρέπει να έχετε κατάλληλο compiler. Για παράδειγμα ο Compaq κάνει, ο Silverfrost όχι.

5. Όταν το τρέξετε θα χτυπάει συνεχώς προσπαθώντας να διαβάσει το cnfile. Υπάρχει λάθος (ξεχασμένο από παλιότερη προσομοίωση προφανώς) στη δημιουργία διαφόρων arrays. Σε κάθε αρχείο με κώδικα, όπου βρείτε στον ορισμό των παραμέτρων την παράμετρο "nmx" να ορίζεται ίση με 128, αλλάξτε αυτή την τιμή σε 151 (προσομοιώνετε 151 μόρια σύμφωνα με το input και όχι 128). Χρησιμοποιήστε το "Find and replace" για να κάνετε τη δουλειά σας πιο εύκολα...

6. Στο τέλος θα χρειαστεί να παρουσιάσετε τα αποτελέσματα από τα αρχεία "gofr.out" και "post.out". Για να περάσετε εύκολα τις τιμές της συνάρτησης κατανομής ζευγών (g(r), εξ' ού και το "gofr") στο Excel και να κάνετε το διάγραμμα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο που στο ελληνικό Excel μεταφράζεται ως "οδηγός εισαγωγής κειμένου". Ακολουθήστε τις οδηγίες του.

Καλή επιτυχία. :)

Re: Σύνδεση μικροσκοπικών-μακροσκοπικών ιδιοτήτων με Η/Υ

6
leftis έγραψε:Ειναι δυσκολο μαθημα;;;; Αξιζει κάποιος να το παρακολουθήσει;;;
Το μαθημα ειναι πραγματι δυσκολο, αλλα οχι δυσκολο με την εννοια δεν περνιεται. Απλα ειναι λιγο δυσκολο στην κατανοηση γιατι θελει δυο-τρεις γνωσεις απο μαθηματικα και φυσικοχημεια του επομενου εξαμηνου. Οπως και να εχει το μαθημα ειναι εξαιρετικα ενδιαφερον και αποτελει μια πολυ ωραια προκληση για οποιον θελει να ασχοληθει!


leftis έγραψε:Ευχαριστω για τις απαντήσεις σας!!! Θα ήθελα να μου πείτε ακόμα με ποιον τροπο γίνεται η εξέταση !! Και τι γνώσεις χρειάζεται ( π.χ. Fortran.......)!! Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία για το μάθημα είναι δεκτή !!!
Εξεταση μεχρι περσι δεν υπηρχε, η αξιολογηση γινοταν με βαση καποιον ασκησεων για το σπιτι και μια εργασιας στο τελος.

Οι ασκησεις ειναι λιγο δυσκολες(εχουν κατι περιεργα ολοκληρωματα και αν θυμαμαι καλα επρεπε να καταλαβεις καλα καποιες εννοιες πριν πας να τις λυσεις)
Η εργασια ειναι μια αναφορα πανω σε ενα πειραμα προσομοιωσης σε Fortran.Σου δινει τον κωδικα οπου εσυ πρεπει να αλλαξεις καποιες παραμετρους και να αξιολογησεις τα αποτελεσματα.

Αυτα!
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move.
-The Hitchhiker's Guide to the galaxy

Re: Σύνδεση μικροσκοπικών-μακροσκοπικών ιδιοτήτων με Η/Υ

7
Ως αντικείμενο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Σου διδάσκει πώς μπορείς να φτάσεις να "προβλέπεις" ιδιότητες υλικών, γνωρίζοντας μόνο κάποιες στοιχειώδεις πληροφορίες μοριακού επιπέδου και κάνοντας προσομοιώσεις. Το πιθανότερο είναι ότι πολλά πράγματα δεν θα τα καταλάβεις με την πρώτη προσέγγιση του μαθήματος, ωστόσο θα σου αφήσει πάρα πολλά ερεθίσματα από γνώσεις που θα αποκτήσεις αργότερα και θα σου επηρεάσει πολύ τον τρόπο σκέψης, ακόμα και σε στοιχειώδη πράγματα που θα έπρεπε να είχαμε μάθει από το λύκειο.

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο το μάθημα. Δύσκολο στο να καταλάβεις τι σου γίνεται, όχι τόσο στο να το "περάσεις" (αν ασχοληθείς).

Το μάθημα ήταν παλιά στο 8ο εξάμηνο από ό,τι έχω ακούσει και κάπου εκεί θα έπρεπε να βρίσκεται. Στις προαπαιτούμενες γνώσεις θα έβαζα τουλάχιστον:
1. Φυσικοχημεία Ι & ΙΙ (στοιχειώδη) και σίγουρα μια καλή ιδέα της Φυσικής κατεύθυνσης β' λυκείου
2. Μαθηματικά Ι, II, IV (ολοκληρώματα, σειρές, μερικές παραγώγους, πιθανότητες) + κάποια μαθηματικά λυκείου
Πάντως, ακόμα και χωρίς αυτά, όσοι το πήραμε γενικώς τα καταφέραμε. :)

Στις διαλέξεις θα συναντήσεις πάρα πολλές νέες έννοιες, τις οποίες όμως θα εξηγήσει όσο είναι δυνατόν ο κ. Θεοδώρου. Γενικώς έχει διάθεση και βοηθάει πολύ αν έχεις και εσύ όρεξη.

Το 2008-09 είχαμε πάρει 2 σειρές ασκήσεων στο χέρι (4-5 ασκήσεις) και μια υπολογιστική. Οι ασκήσεις που είχαμε στο χέρι ήταν αρκετά δύσκολες θα έλεγα. Δεν απαιτούσαν απλώς πολύ καλή γνώση του μαθήματος αλλά και καλή γνώση μαθηματικών. Θα δυσκολευτείς αρκετά να τις λύσεις αλλά όταν τα καταφέρεις θα νιώσεις τεράστια ικανοποίηση. Σίγουρα πάντως ο διδάσκων θα σε εμπνεύσει να θέλεις να τις λύσεις!

Η υπολογιστική δεν είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο. Τον κώδικα θα τον πάρετε έτοιμο (αν και ακόμα και στο πώς θα κατεβάσεις τον κώδικα χρειάζεται να ξέρεις κάποια πράγματα που πρέπει να βρεις μόνος σου. Έχω γράψει στο πρώτο post κάποιες οδηγίες). Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να του δώσεις το σωστό input (ίσως να θέλει και κάποιες διορθώσεις ο κώδικας) και να το τρέξεις. Θα σου δώσει κάποια αποτελέσματα τα οποία θα πρέπει να ερμηνεύσεις και να κάνεις μια αναφορά, γνωρίζοντας προφανώς τα του μαθήματος (κυρίως τα τελευταία κομμάτια).

Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο κ. Θεοδώρου, όσο και η ομάδα που δουλεύει στο εργαστήριο βοηθάνε αρκετά, βάζοντάς σε όμως και να σκεφτείς.

Θα σε ζορίσει αλλά αξίζει. Και θα θες να το ξαναπαρακολουθήσεις και άλλη χρονιά για να το καταλάβεις καλύτερα. :)

Re: Σύνδεση μικροσκοπικών-μακροσκοπικών ιδιοτήτων με Η/Υ

9
Δεν υπάρχει "βιβλίο" με τη συνηθισμένη έννοια. Μονάχα οι σημειώσεις του μαθήματος (ό,τι γράφεται στον πίνακα). Μπορεί να τις μοιράσει, μπορεί και όχι. Πάντως υπάρχει σχετική βιβλιογραφία που μπορεί να συμβουλευτεί κανείς σχετικά με τα διάφορα κομμάτια της ύλης. Δεν γνωρίζω όμως να υπάρχει κάτι που να καλύπτει από μόνο του ολόκληρο το μάθημα. :)
cron