Ποια εμβάθυνση έχετε επιλέξει/θα επιλέξετε;

Μηχανική Διεργασιών
Σύνολο ψήφων: 41 (44%)
Υλικά
Σύνολο ψήφων: 13 (14%)
Οργανικές Βιομηχανίες
Σύνολο ψήφων: 7 (8%)
Ανόργανες Βιομηχανίες
Σύνολο ψήφων: 5 (5%)
Τρόφιμα - Βιοτεχνολογίες
Σύνολο ψήφων: 27 (29%)
Σύνολο ψήφων: 93

Απόψεις και ερωτήσεις για τις εμβαθύνσεις

1
Ό,τι γενικές απορίες έχετε, εδώ. :)
Βοηθήστε τους συμφοιτητές σας να επιλέξουν, πείτε τις εμπειρίες σας, δώστε τις συμβουλές σας!

Τις εμβαθύνσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα σπουδών μας μπορείτε να τις δείτε εδώ.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος MakisH την Σάβ 08 Οκτ 2011, 7:29 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
Λόγος: Αφαίρεση αντιστοιχίας σε τομείς

Re: Απόψεις και ερωτήσεις για τις εμβαθύνσεις

2
Λοιπόν, για να εγκαινιάσω τη συζήτηση... προσωπικά επέλεξα την κατεύθυνση της μηχανικής διεργασιών (σχεδιασμός).
Θεωρώ ότι αυτή η εμβάθυνση αφορά ουσιαστικά στο καθ'εαυτό αντικείμενο της χημικής μηχανικής ενώ οι υπόλοιπες εμβαθύνσεις είναι ουσιαστικά κλάδοι οι οποίοι μπορούν άνετα να "καλυφθούν" στα πλαίσια κάποιου μεταπτυχιακού προγράμματος από έναν φοιτητή ο οποίος διαθέτει τις απαραίτητες βασικές γνώσεις.
Επομένως, με την επιλογή αυτής της κατεύθυνσης, δεν περιορίζεται κάποιος σε έναν τομέα, αλλά αναπτύσσει ένα υπόβαθρο τέτοιο ώστε να τον υποβοηθήσει σε οποιαδήποτε επιλογή τομέα στη συνέχεια της καριέρας του (ακαδημιακής ή εργασιακής)
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Απόψεις και ερωτήσεις για τις εμβαθύνσεις

3
Θα σας πω τι άκουγα μέχρι και το τέλος του 6ου εξαμήνου (οι εμβαθύνσεις-κατεύθυνση ξεκινούν στο 7ο εξάμηνο, δηλαδή 4ο έτος). Μου έλεγαν λοιπόν όταν ήμουν κι εγώ "μικιό" πως η πιο εύκολη κατεύθυνση είναι αυτή της Ανόργανης. Αν χρωστάς πολλά πήγαινε ανόργανες έλεγαν για την ακρίβεια. Δεν ισχύει, όχι γιατί είναι δύσκολη κατεύθυνση αλλά γιατί δεν υπάρχουν δύσκολες ή εύκολες κατευθύνσεις. Κατεύθυνση σημαίνει χωριζόμαστε και ασχολούμαστε με αυτό-το αντικείμενο που μας ελκύει περισσότερο στην σχολή.

Αν σας αρέσαν τα ΜΦΔ και η Ανάλυση συστημάτων Χημικής μηχανικής, η θερμοδυναμική και τα φαινόμενα και γενικά έχετε φετιχ με τα ισοζύγια η κατεύθυνση για σας είναι ο Σχεδιασμός (Μηχανική Διεργασιών). Αυτή η κατεύθυνση έχει την φήμη της πιο δύσκολης. Είναι ίσως πιο απαιτητική (όχι πιο δύσκολη) αλλά σίγουρα είναι η βάση της σχολής. Θέλει πρακτικά μυαλά και ανοιχτά μάτια. Θα έλεγα έιναι η πιο ενδιαφέρουσα κατεύθυνση σύμφωνα με το αντικείμενο σπουδών των χημικών μηχανικών. Στην ουσία είναι η κατεύθυνση προς την βιομηχανία. Τώρα τελευταία οι περισσότεροι διαλέγουν αυτό...Έχει να κάνει πιθανότατα με τις τεράστιες πειραματικές εγκαταστάσεις που βλέπατε πηγαίνοντας προς το PC LAB, και την χρησιμότητα του κάθε οργάνου (μετρήσεις, βήματα κοκ)

Αν πάλι σας αρέσει η πολυπλοκότητα των Πολυμερών (μπρρρρρ :razz: ) και την "βρίσκετε" να κονιορτοποιείτε επιφάνειες, να τρίβετε να γυαλίζετε και να μετράτε αλλαγές διαστάσεων ή αντιδράσεις πάνω σε επιφάνειες μετάλλων, πλαστικών, πήλινων κλπ και τέλος από τα πειραματικά σας αποτελέσματα να καταλήγετε στην επιλογή του κατάλληλου υλικού για έναν σκοπό...Τότε η κατεύθυνσή σας είναι τα Υλικά. Έχει εργαστήρια, έχει ψάξιμο...δεν χάνει σε τίποτα απένταντι στις άλλες εμβαθύνσεις. Στο έτος μου δεν την επέλεξαν πολλοί.

Περιέργως αυτή η παραπάνω κατεύθυνση μοιράζεται κάποιες θεωρίες με την κατεύθυνση των Ανόργανων Βιομηχανιών, ειδικά σε κάποια σπέσιαλ μαθήματα που αφορούν τις επιφάνειες, κάποια ηλεκτρικά κελιά ή κάποια προηγμένα υλικά (ανόργανα πάντα). Τέλοσπάντων, αν σας άρεσαν πολύ η χημεία (ανόργανη-αναλυτική), τα εργαστήρια των φυσικών μεθόδων ανάλυσης (ΦΜΑ) και γενικά η νοοτροπία του χημικού μηχανικού σε εργαστήριο (όρθιος καθιστός δεν παίζει ρόλο :) ) τότε βρήκατε την κατεύθυνσή σας. Είναι εξίσου δύσκολη με τις υπόλοιπες όμως και περίπλοκη και θέλει και την συμμετοχή σας (σίγουρα).

Και πάμε στις Οργανικές Βιομηχανίες. Υποθετικά μιλώντας, γιατί δεν είχα επαφή με κάποιον αυτής της κατέυθυνσης ασχολούμαστε με τον άνθρακα (ουάου). Είναι μια κατέυθυνση με την ίδια νοοτροπία των Ανόργανων βιομηχανιών και παρόμοια εργαστήρια απλά αλλάζει το πειραματικό αντικείμενο. Πολλά πολυμερή (προφανώς), σχεδιασμός κοκ. Με λίγα λόγια σας αρέσουν τα εργαστήρια και η οργανική? (Αν κάνω λάθος οι συνάδελφοι που έχουν ακολουθήσει αυτή την κατεύθυνση ας με διορθώσουν :oops: )

Τέλος, αν σας αρέσει να φτιάχνετε γιαουρτάκια, ζελεδάκια κλπ ενισχυμένα με ένζυμα, μικρόβια και μικροοργανισμούς, να τα αφήνετε μια μέρα πάνω στον πάγκο ή έξω από το εργαστήριό σας για να "ολοκληρωθούν" και την επόμενη μέρα να ανακαλύπτετε ότι κάποιος έφαγε κυριολεκτικά το πείραμά σας (και οι τουαλέτες του ισογείου δεν είναι καθαρές)...Τότε θα ενθουσιαστείτε με την κατεύθυνση των τροφίμων ^^ . (Ενημερωτικά έχει συμβεί αυτό). Τρόφιμα-Βιοτεχνολογίες, η κατεύθυνση που επεξεργάζεται την τροφή, το νερό, το γάλα κι όλα τα συναφή. Θέλει εργαστηριακό ενδιαφέρον, υπομονή, βιβλιογραφία (κέφι) και...ρίσκο.

Το χαρακτηριστικό κάθε κατεύθυνσης είναι τα λιγότερα άτομα και άρα η καλύτερη διεξαγωγή του μαθήματος. Ο καθηγητής σε προσέχει περισσότερο και εσύ νιώθεις έτοιμος/μη να μάθεις πιο εύκολα πλέον καθώς απλά διαβάζεις "ειδικά" περισσότερο σε πράγματα που σαν έννοιες ξέρεις ήδη. Έχεις κάνει πολλά εργαστήρια ως τώρα, οπότε σε αφήνουν να πιάσεις και να κάνεις τα περισσότερα μόνος/η. Έρχεσαι σε επαφή με νέα "μηχανήματα" και νέες διεργασίες που όμως μπορείς να εξηγήσεις την λειτουργία τους. ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ (ξέρεςι το word και το excel από προηγούμενα εργαστήρια) :D . Κάθε κατέυθυνση θέλει προσοχή, συμμετοχή, προσπάθεια και δουλειά, δεν υπάρχουν διαφορές παρά μόνο στο αντικείμενο εξέτασης. Διαλέχτε σύμφωνα με το τι σας αρέσει κι όχι με το που πάνε οι φίλοι σας.

Για το φινάλε της υπόθεσης εγώ επέλεξα Ανόργανες Βιομηχανίες και δεν θα το άλλαζα με τίποτα άλλο :D. Λατρεψα τα εργαστήρια του....
Όποια κατεύθυνση και να επιλέξετε να ξέρετε επίσης πως δεν αναγράφεται στο πτυχίο σας!
この危うげな世界さえ
越えてゆけると 信じるだけ
あなたと

Re: Απόψεις και ερωτήσεις για τις εμβαθύνσεις

4
Καλησπέρα παιδιά,
προσωπικά εγώ επέλεξα την εμβάθυνση των υλικών - και ως τώρα δεν μετανιώνω για την επιλογή μου. Τώρα θα μπω στο 9ο εξάμηνο συνεπώς έχω δει μόνο τα 3/5 των μαθημάτων της εμβάθυνσης. Φαντάζομαι ότι ξέρετε πως μέσα στη σχολή δεν ακούγονται και τα καλύτερα για τα υλικά. Για να είμαστε πιο αντικειμενικοί, αυτή η εμβάθυνση είναι πιο θεωρητική έναντι των υπολοίπων εμβαθύνσεων - από την άποψη ότι δεν ασχολούμαστε καθόλου με ισοζύγια. Παρόλα αυτά, είμαστε η άλλη πλευρά του νομίσματος των Ανόργανων και Οργανικών βιομηχανιών. Οι προαναφερθείσες εμβαθύνσεις ασχολούνται κυρίως με τις μεθόδους παρασκευής των ανόργανων και οργανικών υλικών, ενώ τα Υλικά ασχολούμαστε κυρίως με τη δομή και τις ιδιότητες των υλικών (όχι μόνο ανόργανων και οργανικών). Συνεπώς θα συνέστηνα αυτή την κατεύθυνση σε κάποιο άτομο που : θέλει να ασχοληθεί με το σχεδιασμό υλικών με συγκεκριμένες ιδιότητες, θέλει να ασχοληθεί με τα νανουλικά, καθώς και με τα σύνθετα και νανοσύνθετα υλικά. Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στα εργαστήρια της εμβάθυνσης. Η προσωπική μου εμπειρία ήταν η καλύτερη καθώς τα εργαστήρια ήταν ιδιαίτερα δραστήρια - και ειδικά στη περίπτωση του μαθήματος των πολυμερών & σύνθετων, αρκετά επιμορφωτικά. Θα χαρώ να απαντήσω σε όποια ερώτηση για τα Υλικά :)

Α ! Να κάνω μια επισήμανση. Οι οργανικές ανήκουν στον τομέα ΙV, και όχι στον τομέα Ι (κρίνοντας τουλάχιστον από το που ανήκουν οι καθηγητές της)
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος MakisH την Τετ 05 Οκτ 2011, 2:44 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Λόγος: Συγχώνευση δημοσιεύσεων (double post)
Chemical Engineers are the present day's Alchemists.

Re: Απόψεις και ερωτήσεις για τις εμβαθύνσεις

6
Δεν θυμάμαι πότε γίνεται η παρουσίαση isministar. Έχω την εντύπωση ότι γίνεται στο τέλος του 3ου έτους, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος. Σίγουρα γινόταν παρουσίαση πάντως, για φέτος δεν ξέρω...
この危うげな世界さえ
越えてゆけると 信じるだけ
あなたと

Re: Απόψεις και ερωτήσεις για τις εμβαθύνσεις

8
Προσωπικό Τομέα Ι

Τομέας Χημικών Επιστημών

Επίκουροι Καθηγητές
Ε. Παυλάτου
Κ. Κορδάτος
Μ. Μπουρουσιάν
Σ. Χαμηλάκης

http://www.chemeng.ntua.gr/main.php?section_1

http://www.chemeng.ntua.gr/main.php?peo ... ple_id=594

Εξάμηνο: 9
Διαδικασίες Παραγωγής Νέων Ανόργανων Υλικών

;)
ΚΩ.ΜΗΤ.Η.Σ και στους Χημικους Μηχανικους!

Δύο Φράσεις Προκαλούν Αληθινό Τρόμο: ''Κάναμε ό,τι μπορούσαμε..'' και ''ο Βύντρα Σεντράρει! :o ''

Re: Απόψεις και ερωτήσεις για τις εμβαθύνσεις

10
Ο κύριος Κορδάτος διδάσκει στις ανόργανες και πιο συγκεκριμένα στο 9ο εξάμηνο (στο μάθημα που αναφέρει ο brave παραπανω). Πιο συγκεκριμένα διδάσκει προηγμένα υλικά και κυρίως φουλερένια και νανοσωλήνες άνθρακα.
Τονίζω το ότι καμιά φορά μπερδευόμαστε με τον τομέα στον οποίο ανήκει ένας καθηγητής και τις εμβαθύνσεις πχ ο κύριος Κορδάτος στην σχολή ασχολείται με τα ανόργανα υλικά, δεν ανήκει όμως στον τομέα των υλικών και το μάθημα του διδάσκεται πλήρως μαζί με τον κύριο Αργυρούση (ο οποίος έχει 2/5 των μαθημάτων κατεύθυνσης των Ανοργανων) και ανήκει στον τομέα Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών ...Γενικά μην μπερδεύεστε με τους τομείς και τις κατευθύνσεις. Δεν είναι πάντα ίδια.
この危うげな世界さえ
越えてゆけると 信じるだけ
あなたと