Μεταπτυχιακό-Διδακτορικό: ερωτήσεις και απόψεις

1
Καλησπερα στους απανταχου χημικους μηχανικους.Φτανοντας σιγα σιγα προς το τελος της ''φοιτιτικης καριερας'' μου αρχισε να με τρωει το ερωτημα ''μετα τι?'' και πιστευω πως το ιδιο ισχυει για αρκετους αλλους.Εχουν περασει πολλες ιδεες σχετικα με μεταπτυχιακα,διδακτορικα,εξωτερικο,εσωτερικο,Αμερικη,Ευρωπη κλπ. απο το μυαλο μου.Θεωρησα καλο λοιπον να ανοιξω ενα thread ρωτωντας τις γνωμες/εμπειριες σας πανω στο θεμα αυτο.Μετα απο αρκετη ερευνα ακομα δεν εχω αποφασισει 100% ουτε στο θεμα αλλα ουτε και στη μορφη των μεταπτυχιακων σπουδων.Για να ξεκινησω λοιπον θα ηθελα αρχικα να ρωτησω ποια ειναι η γνωμη σας για απευθειας διδακτορικο παρακαμπτοντας το μεταπτυχιακο (κατα προτιμηση στο εξωτερικο)..

Re: Μεταπτυχιακο-Διδακτορικο:ερωτησεις και αποψεις

2
Χμ..πραγματικά θεωρώ ότι είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τόσο τους μεγαλύτερους όσο και τους μικρότερους..Προσωπικά δεν μου ακούγεται αρνητικό ένα διδακτορικό παρακάμπτοντας το μεταπτυχιακό. Νομίζω μάλιστα ότι τελευταία όλο και σε περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνει. Αυτό που θα ήθελα να σχολιάσω όμως είναι για το που θα γίνει...Έχω ακούσει ότι γενικά στην Αμερική δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα κατά κύριο λόγω έχω ακούσει ότι πολλούς τους δυσκόλεψε ο τρόπος ζωης εκεί. Οπότε θεωρώ ότι χρειάζεται προσοχή στην επιλογή της χώρας..Ακόμα εμένα θα με απασχολούσε και το πότε πρέπει να γίνει ένα διδακτορικό ή μεταπτυχιακό...Τα οικονομικά για παράδειγμα μεταπτυχιακά συχνά απαιτούν προυπηρεσία σε εργασία..τουλάχιστον αυτά που έχω δει μέχρι τώρα...

Re: Μεταπτυχιακο-Διδακτορικο:ερωτησεις και αποψεις

3
Καταλαβαινω αυτους που εχουν θεμα με την αλλαγη κουλτουρας ή τροπου ζωης αν και προσωπικα δεν εχω καποιο τετοιο προβλημα.Η βασικη μου επιφυλαξη εχει να κανει περισσοτερο με το πρακτικο κομματι των σπουδων,αν δηλαδη ο μεσος φοιτητης εχει τις απαραιτητες γνωσεις για να μπορεσει να ''ακολουθησει'' τους ρυθμους του διδακτορικου η το μεταπτυχιακο ειναι ενα αναγκαιο ενδιαμεσο βημα για να παρεις μια ιδεα του τι γινεται.Οσον αφορα στο οικονομικο μεταπτυχιακο που λες , οντως ετσι εχουν τα πραγματα και νομιζω πως ετσι ειναι και το σωστο.

Re: Μεταπτυχιακο-Διδακτορικο: ερωτησεις και αποψεις

4
Χωρίς να θέλω να σε απογοητεύσω, κάτι που θα πρέπει να σκεφτείς είναι κατά πόσο είναι δυνατό να πας με δίπλωμα ΕΜΠ για διδακτορικό χωρίς μεταπτυχιακό. Αλλού θα σε δεχτούν, αλλού όχι. Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα ως προς αυτό για το οποίο θα ήθελα να μάθω κι εγώ συγκεκριμένα τι παίζει.

Κατά τα άλλα δεν μπορώ να βοηθήσω ιδιαίτερα, καθώς είμαι προπτυχιακός. :)

Re: Μεταπτυχιακό-Διδακτορικό: ερωτήσεις και απόψεις

5
Χμ..επίσης ένα άλλο θέμα εκτός από το που θα γίνει και το πότε..είναι και το τι κόστος θα έχει!!Συχνά ακούω να γίνονται και ενημερώσεις μάλιστα για μεταπτυχιακές σπουδές σε άλλες χώρες και όλα τα σχετικά...Που κοστίζουν όμως πολύυ ακριβά και δεν είμαι καθόλου σίγουρη ότι τα πολυδάπανα μεταπτυχιακά είναι πάντα κι αξιόλογα..Θα πρότεινα να κάνεις μια έρευνα για διάφορες υποτροφίες που παρέχονται και στο εξωτερικό (ή μάλλον κυρίως στο εξωτερικό :razz: ) και ζητώντας τη γνώμη και κάποιου πιο έμπειρου που να σε ξέρει (να ξέρει τις επιθυμίες σου..) και να τον εμπιστεύεσαι (κάποιον καθηγητή σου ίσως) να αποφασίσεις! :)

Re: Μεταπτυχιακό-Διδακτορικό: ερωτήσεις και απόψεις

6
αν έχεις πάνω από 9 βαθμό πτυχίου χτυπάς και αμερικάνικο πανεπιστήμιο για διδακτορικό.και είναι η καλύτερη λύση γιατί σε πληρώνουν αντί να τους πληρώσεις.αν είσαι πάνω από 8.5 πολλές ελπίδες για Ευρώπη.σε κάθε άλλη περίπτωση δυσκολεύουν τα πράγματα.για κάτω από 8 δε το συζητώ you have to pay for a master..so STUDY if you got NO MONEY!
Yesterday, love was such an easy game to play
Now I need a place to hide away
Oh I believe in yesterday

Re: Μεταπτυχιακό-Διδακτορικό: ερωτήσεις και απόψεις

7
Εγώ ακούγοντας εμπειρίες και απόψεις μεγαλυτέρων που έχουν βγει από τη σχολή μας μπορώ να σου πω το εξής:
  • Αγγλία

    Γενικά οι γνώσεις που αποκτά κάποιος φοιτητής τουλάχιστον από τη σχολή μας είναι ικανές να τον βοηθήσουν ώστε να βγάλει σχετικά άνετα ένα μεταπτυχιακό στην Αγγλία. Μία φίλη μου που πήγε στο Imperial (σχετικά καλή φοιτήτρια) μου είπε ότι δεν δυσκολέυτηκε ιδιαίτερα, ανεξάρτητα από τον αν είχε αρκετή δουλειά γενικά. Ένα αρνητικό στο μεταπτυχιακό στην Αγγλία είναι ότι πληρώνεις δίδακτρα (περίπου 10000£), αλλά γενικά σε δέχονται σχετικά εύκολα.
    Αναφορικά με διδακτορικό τώρα, γενικά στην Ευρώπη τα πράγματα είναι σχετικά απαιτητικά με 3-4 χρόνια το διδακτορικό και πληρωμή 1000-1500£/μήνα. Η εισαγωγή σε διδακτορικά προγράμματα λόγω της πληρωμής και της μη καταβολής διδάκτρων είναι σχετικά δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη ακόμα και για μέτριους φοιτητές. Παρ' όλα αυτά οι ερευνητικές απαιτήσεις που έχουν από εσένα δεν είναι τραγικά υψηλές. Δεν ξέρω κάποιον δηλαδή που να τον δέχτηκαν και να δυσκολεύτηκε πολύ να πάρει PhD από αγγλικό πανεπιστήμιο.
  • Γερμανία

    Τα γερμανικά πανεπιστήμια έχουν αρκετά προτερήματα με κύριο το ότι δεν πληρώνεις δίδακτρα ακόμα και για μεταπτυχιακές σπουδές διότι είναι δημόσια (πληρώνεις κάτι τέλη γύρω στα 500€/εξάμηνο μόνο). Ως αναφορά τη δισκολία των σπουδών ξέρω μόνο για μεταπτυχιακό ότι θεωρείται πιο βατό από την Αγγλία.
  • Αμερική

    Εδώ τα πράγματα αλλάζουν γενικά. Ως αναφορά το μεταπτυχιακό, αυτό κατά τη γνώμη μου είναι ίσως και οικονομικά αδύνατο διότι τα 2 χρόνια που απαιτούνται κοστολογούνται με πάνω από 100000$ πολλές φορές (δίδακτρα 25-35000$/χρόνο + έξοδα διαβίωσης). Επίσης η εισαγωγή είναι αρκετά δύσκολη με απαραίτητα τα GRE/IELTS (ΙELTS χρειάζεται και στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια) και γενικά παίρνουν λίγο κόσμο. Αναφορικά με το διδακτορικό τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Τα περισσότερα προγράμματα παίρνουν 20-30 φοιτητές το χρόνο αλλά σκέψου ότι γενικά είναι από όλον τον κόσμο. Και διαλέγουν τους καλύτερους προφανώς. Διαρκεί 5-6 χρόνια και λόγω του υψηλού μισθού που παίρνει κάποιος (2000-2500$/μήνα) σαν διδακτορικός φοιτητής περιμένουν από εσένα πολλά πράγματα κυρίως σαν πρωτότυπη έρευνα. Εννοείται ότι δεν πληρώνεις δίδακτρα. Επίσης με μία απλή εξέταση στον 2ο χρόνο μπορείς να πάρεις και το μεταπτυχιακό δίπλωμα. Το μεγάλο πλεονέκτημα του διδακτορικού είναι ότι κατά 90% η επαγγελματική αποκατάσταση είναι άμεση όταν βγεις. Ξέρω παιδιά που τελείωσαν διδακτορικό στην Αμερική χωρίς κανένα πρόβλημα στην ώρα τους, αλλά και άλλους που τους βγήκε η πίστη γιατί δεν μπορούσαν να συσσωρεύσουν την απαραίτητη πρωτότυπη έρευνα για να αποφοιτήσουν.

    Αυτά με "λίγα" λόγια..
People wishing to analyze nature without using mathematics just settle for a reduced understanding.

Re: Μεταπτυχιακό-Διδακτορικό: ερωτήσεις και απόψεις

8
πολυ ενδιαφερον και ενημερωτικο ποστ tim.Και εγω πανω κατω μια τετοια εικονα ειχα για τα πανεπιστημια.Μια ερωτηση μονο αν εχεις καποια απαντηση.Για μεταπτυχιακο στην Αγγλια επι πληρωμη εχεις ακουσει κατι ή τα μεταπτυχιακα εκει ειναι καθαρα με χρηματοδοτηση απο το πανεπιστημιο?

Re: Μεταπτυχιακό-Διδακτορικό: ερωτήσεις και απόψεις

9
Τί εννοείς?Να κάνεις μεταπτυχιακό και να παίρνεις μισθό όπως στο PhD???Γενικά δεν σε πληρώνουν πουθενά για μεταπτυχιακό. Παντού πληρώνεις εσύ, εκτός και αν πάρεις κάποια υποτροφία που σε μεταπτυχιακά είναι σχετικά περιορισμένες.
People wishing to analyze nature without using mathematics just settle for a reduced understanding.
cron